Baklava sa orasima | zarpanews.gr

Baklava je jedna od klasičnih pečenih slastica koja zaslužuje mjesto na stolu u svakoj prilici, a posebno u božićnom vremenu.

Porcije: za tepsiju 24×30 cm Vrijeme pripreme: 25′ Vrijeme kuhanja: 1:30′ Gotovo za: 1:55′

Materijali

1 kg lista kore

2 čaše svježeg maslaca

Za nadjev

½ kg krupno mljevenih oraha

2 žličice žlice šećera

2 žličice krušne mrvice

2 žličice juha od cimeta

Za sirup

3 šalice šećera

3/4 šalice meda

2 šalice vode

5-6 klinčića

1 štapić cimeta

½ limuna, sok i koru narezati na vrpce

½ naranče, kora narezana na vrpce

Za ukras

cijeli klinčić

Postupak

Stavite maslac u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne rastopi. Žlicom uklonite pjenu koja se stvara i bacite je. Kad se izbistri, bacite talog i premjestite otopljeni i pročišćeni maslac u drugu posudu.

Pomiješajte sve sastojke za nadjev.

Listove kore prepolovite tako da budu točno veličine tepsije.

Tepsiju premažite maslacem i odozgo rasporedite 1 list. Namažeš ga maslacem. Isto ponovite sa još 9 listova koje stavite jedan na drugi, obavezno namazane maslacem.

Površinu zadnjeg lima pospite smjesom za nadjev (oko tri žlice). Pokrijte sa 2 lista namazana maslacem. Ponovo pospite filom. Ponovite isto naizmjenično i završite s 10 karata, kao na početku.

Vrlo oštrim nožem izrežite baklavu, do kraja, na komade romboidnog ili drugog oblika. U sredinu svakog komada umetnite klinčić.

Preostali maslac zapaliti i preliti preko baklave.

Površinu poprskati s malo hladne vode i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 40 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 120°C i nastavite peći još 40-50 minuta, dok površina slastice ne porumeni, a unutarnji listovi dobro pečeni.

Pripremite sirup: vodu sa šećerom, medom, koricom naranče i limuna te klinčićima cimeta kuhajte 7-10 minuta. Pred kraj dodajte limunov sok. Pustite da se sirup ohladi i uklonite arome.

Izvadite baklavu iz rerne i kašiku po kašiku zalijte sirupom. Daješ mu cijeli dan da to upije.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki