Roditeljstvo: 5 alternativa za reći ne

Pravila su važna, posebno u roditeljstvu, ali stalno govoriti “ne” je kontraproduktivno.

S vremenom dijete više neće prihvaćati kategorička odbijanja, počet će se buniti i tražiti rupe u zakonu.

Također je vrijedno napomenuti da što je dijete mlađe, roditelji češće kažu “ne”, i to samo zato što ne mogu ili ne žele na drugi način objasniti svoje odbijanje. Stoga ne čudi što je riječ “ne” jedna od prvih koje djeca pamte, kažu psiholozi.

Također, budimo iskreni i priznajmo da nema nekog posebnog praktičnog smisla da roditelji stalno nešto zabranjuju. Uostalom, važno je ne samo zaštititi svoju djecu, već im i dopustiti da pogriješe kako bi stekli životno iskustvo.

Dakle, obrazovni proces treba graditi ne samo na zabranama, već i na alternativnim opcijama za roditelje i djecu. Kako bismo vam pomogli u ovom teškom zadatku, evo 5 mogućih zamjena za riječ “ne”.

Roditeljstvo: 5 alternativa za reći ne
Fotografija: Pixabay

1. Pozitivna zabrana

Svi roditelji upoznati su s ovom situacijom kada dijete na kasi u supermarketu, ugledavši policu s čokoladom, počne očajnički tražiti da mu kupe slatkiše.

Međutim, umjesto da izravno kažete ne, pokušajte ponuditi alternativu. Na primjer, kupite sokovnik umjesto čokolade ili obećajte jedan kolačić više nego što inače dajete.

2. Objasnite razlog zabrane

Djeci su potrebna objašnjenja kako bi uistinu razumjela zašto im nije dopušteno raditi određene stvari ili zašto se ponašanje doživljava kao pogrešno.

Na primjer, ako dijete baca pijesak na igralište, vrijedi mu objasniti da pijesak može ući u oči i izazvati jaku bol.

Da bi naučilo iz situacije, također je važno da se dijete stavi u kožu druge osobe. Dakle, možete pitati: “Biste li voljeli da i vas gađaju pijeskom?”

3. Neka vaše dijete bude zločesto

Mirni roditelji obično imaju mirnu djecu. Pa zašto ne biste svom djetetu dali priliku da skoči u lokvu ili se valja po snijegu na putu kući? Što se loše može dogoditi osim mokrih čarapa i hlača?

4. Skretanje pažnje je dobra alternativa odbijanju.

Djecu, osobito u ranoj dobi, lako odvrate pažnju i ponesu druge stvari. Dakle, ako dijete u dućanu s igračkama ciljano krene prema velikom viteškom dvorcu, onda će ga vjerojatno jednako brzo osvojiti mali autić, kojeg još uvijek nema u vlastitoj kolekciji.

Dakle, umjesto da odmah kažete ne, pokušajte potražiti alternativu.

5. Pregovori

Traži li vaše dijete čokoladu ili kolačiće iako se bliži ručak ili večera? Umjesto odbijanja, pokrenite pregovore kako biste potaknuli dijete da jede nešto zdravo bez stresa i skandala. Na primjer, ponudite da postavite stol i zajedno ručate, a zatim pojedite nešto ukusno.

Bez obzira na izbor alternative, osjećaji i raspoloženje uvijek su važni u komunikaciji roditelja i djece. Kad se djetetu smirenim glasom objasni zašto se nešto ne smije učiniti (npr. prijeći cestu na crveno jer može biti opasno po život), dijete će bolje naučiti tu zabranu, jer će i ona biti dugo snimljena. – terminsko pamćenje.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki