Ravnodušni roditelji: 5 fraza koje trebaju reći svom djetetu

Opće je prihvaćeno da roditelji obožavaju svoje dijete, da ga vole svom dušom. Da, u većini slučajeva događa se upravo to.

Mama i tata obožavaju svoje dijete i čine sve što mogu za njega. Ali ponekad se dogodi da roditelji nemaju ljubavi za svoje dijete. Žalosno je, ali je činjenica.

U tom slučaju mama i tata ne bi trebali patiti i kriviti sebe što se nisu snašli u svojim ulogama, već pokušati stabilizirati situaciju i pružiti bebi ono što joj treba.

Možete početi tako što ćete mu reći neke fraze.

“Kako si?”

Svaki dan se trebate zanimati za stanje djeteta, neće biti teško, rekli su psiholozi. Ovo pitanje vam omogućuje da shvatite je li beba sigurna i je li s njim sve u redu.

Ravnodušni roditelji: 5 fraza koje trebaju reći svom djetetu
Fotografija: Pixabay

Neophodno je poslušati djetetov odgovor kako bi stekao povjerenje da je situacija pod kontrolom i da mu ništa ne prijeti.

“Mogu ti pomoći?”

Djetetu mogu pomoći bliski ljudi, a njemu je pomoć uvijek potrebna, jer mnogo toga ne zna i ne može.

Majka i otac koji nisu osobito ljubazni dužni su dijete nečemu naučiti, nešto mu pokazati, razviti ga. Postavljanjem takvog pitanja pokazat će da im je beba važna, da žele da uči i postane uspješna.

“Uvijek možete razgovarati s nama”

Čak i malo dijete ima emocije. Ponekad se ne može nositi s njima, treba ih izbaciti, podijeliti svoju bol.

Mama i tata su blizu djeteta, ono im može vjerovati. Važno je da roditelji jasno daju djetetu do znanja da im može doći u bilo koje vrijeme, da su ga spremni saslušati, a ne osuđivati.

“Možeš”

Bez toplih osjećaja prema djetetu, roditeljima je teško natjerati se da mu kažu glasne riječi ili daju kompliment. Ali oni su u stanju istisnuti ovu frazu iz sebe.

To će djetetu dati povjerenje da će uspjeti, da će sve svoje planove moći pretvoriti u stvarnost. A ovo je već dosta da se učini nešto značajno.

“Uvijek smo blizu”

Teško je stvoriti atmosferu povjerenja u nedostatku ljubavi, ali vrijedi pokušati. Majka i otac bez ljubavi mogu svom djetetu prenijeti da će uvijek biti uz njega, da im je ono draga i vrijedna osoba.

To će omogućiti djetetu da se osjeća sigurno, a ne stalno zabrinuto i tjeskobno.

Ravnodušnim roditeljima je teško. Ali oni također mogu dati najviše svom djetetu, očuvati njegovo psihičko zdravlje i učiniti njegovu budućnost stabilnom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki