Emocionalno sagorijevanje: kako pomoći djetetu da ne “izgori”

Život se stalno kreće, svijet se mijenja, a ne idu svi ukorak s njegovim tokom. To uzrokuje stres kod ljudi.

Kao rezultat toga, može doći do emocionalne iscrpljenosti, inače poznate kao emocionalno sagorijevanje, rekli su psiholozi.

Performanse se smanjuju i sve ide nizbrdo. Ovu pojavu imaju i odrasli i djeca, ali češće adolescenti.

Kako roditelji mogu pomoći svom djetetu i ne dopustiti da izgori do temelja?

Znakovi i uzroci izgaranja

Glavni uzrok izgaranja kod tinejdžera je prije svega učenje: odnosi s kolegama, pritisak zbog ispita, stalno opterećenje.

Emocionalno sagorijevanje: kako pomoći djetetu da ne “izgori”
Fotografija: © Belnovosti

Svi ti faktori pretvaraju se u jednu veliku kvrgu koja prekriva djetetovu glavu. S ispitima se opterećenje povećava, osim redovnog učenja potrebno je imati vremena za pripremu za njih.

Tu je i dodatni emocionalni pritisak, razmišljanja o mogućem padu na ispitu. Neće biti dovoljno prilika, vremena ni za što, zbog čega će pokušaji postati besmisleni.

Što su djeca starija, to se više zatvaraju prema roditeljima, pa ovi možda neće odmah primijetiti problem kod djeteta. Evo glavnih znakova koji im mogu pomoći:

• Mržnja prema sebi, fraze poput “Mrzim sebe”, “Ja sam netalentiran” i slično.

• Stalni umor, nesanica, glavobolje, oslabljen imunitet.

• Pretjerana razdražljivost, kratkotrajna narav, u drugim slučajevima postoji potpuni nedostatak emocija.

• Nedostatak želje za bilo čime, apatija.

• Pogoršanje uspjeha u školi.

Načini rješavanja situacije

Izgaranje je prilično ozbiljan problem pa ga se, nažalost, nećete lako riješiti. Međutim, postoji nekoliko savjeta pomoću kojih roditelji mogu pomoći svom djetetu da izađe iz sindroma izgaranja.

Prije svega, potrebno je smanjiti ukupno opterećenje na tijelu, na djetetu u cjelini, jer se njegova apatija i umor nisu pojavili niotkuda. Edukacija je važna, ali i odmor.

Nakon što malo raščistite raspored, lakše ćete disati i imat ćete vremena za hobije i osobni život. Govoreći o odmoru, ne zaboravite na dobar san i zdravlje općenito.

Šetnja na svježem zraku, zdrava uravnotežena prehrana, briga o očima bez preopterećenja zbog čitanja dobro će utjecati na opće stanje tinejdžera.

Međutim, roditelji nisu uvijek u mogućnosti samostalno uzdržavati svoje dijete. U ovom slučaju vrijedi kontaktirati stručnjaka, naime psihologa. U tome nema ničeg sramotnog, a nije ni ničija krivnja. Postoje različite situacije, u nekim od njih ne možete bez pomoći kvalificiranog stručnjaka.

Najvažnija stvar koju roditelji mogu učiniti za svoje dijete u tako teškom razdoblju za njega je pružiti mu podršku. Važno mu je da osjeća da kroz ovo ne prolazi sam, da su u blizini uvijek bliski ljudi na koje se lako može osloniti.

Razgovori od srca do srca i izrazi ljubavi natjerat će tinejdžera da shvati da je moguće izaći iz ovog stanja, da su voljeni spremni u potpunosti mu pomoći i pružiti mu ruku.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki