Kako spriječiti nakupljanje vlage na prozorima – potencijalne opasnosti i što trebate učiniti

To nije samo neugodna pojava, već može uzrokovati i ozbiljne probleme kod kuće. Do nakupljanja vlage na prozorima dolazi zbog velike temperaturne razlike između unutarnjeg i vanjskog dijela kuće.

Kada se na vanjskoj strani stakala pojavi vlaga, ona će nestati kad se prozor ugrije na suncu. Međutim, pojava vodene pare s unutarnje strane prozora znak je nakupljanja vlage u prostoriji ili cijeloj kući.

Što uzrokuje nakupljanje vlage na prozorima

Vodena para se često stvara unutar prozora kada je zrak u prostoriji izrazito vlažan. To se može dogoditi kada netko kuha (osobito kipuću vodu), tušira se vrućom vodom ili suši odjeću. U takvim slučajevima vodena para nestaje s prozora kada se razina vlage unutar kuće vrati na normalu. Međutim, ako se kondenzacija proširi na sve prozore u kući, čak i kada se ne odvijaju nikakve aktivnosti za povećanje vlažnosti, to je vjerojatno pokazatelj prekomjerne vlažnosti u kućiozbiljan problem koji se mora odmah riješiti.

Vlaga na prozorima ne samo da zaklanja pogled iz kuće, već ako se redovito javlja može biti i opasna.

Evo što možete učiniti da spriječite pojavu vlage na prozorima.

Budući da vlaga s vanjske strane prozora obično nestaje sama od sebe, usredotočit ćemo se na sprječavanje njezinog razvoja s unutarnje strane.

Koraci koje trebate slijediti:

  • Počnite s napom ili ostavite otvorene prozore tijekom kuhanja ili tuširanja.
  • Ako imate termostat koji vam omogućuje podešavanje razine vlažnosti u vašem domu, pazite da je održavate ispod 60%, ili idealno između 30% i 50%.
  • Isto tako, ako koristite ovlaživač zraka, smanjite ga ili potpuno isključite.

Ako ste već isprobali gore navedene postupke i nisu bili učinkoviti, postoje i neke alternative koje možete isprobati:

  • Češće prozračite svoj dom tako što ćete otvoriti prozore i u isto vrijeme uključiti ventilatore koje možda imate.
  • Otvorite zavjese kako biste oslobodili toplinu zarobljenu u prozorima.
  • Koristite odvlaživač zraka.

Moguće opasnosti od nakupljanja vlage unutar kuće

Privremena pojava vodene pare na prozorima tijekom kuhanja ili tuširanja normalna je i obično ne treba brinuti. Međutim, pretjerana vlaga u domu može dovesti do rasta plijesni ili gljivica oko prozora. Također može iskriviti ili istrunuti okvire prozora ili čak uzrokovati oštećenje i promjenu boje.

Zaključak

Vlaga na prozorima, osim što je iritantna pojava, u nekim slučajevima može postati i opasna. Zato je dobro ako primijetite da se često pojavljuje, posebno u kući, poduzmite mjere.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki