Štitnjača: šest stvari koje treba učiniti svake večeri da biste bili zdravi

Svi mi imamo večernju rutinu. Nekima to uključuje opuštajuće tuširanje, drugima čitanje knjige, a nekima gledanje još jedne epizode omiljene serije. Sve su to navike koje pomažu umu i tijelu da se smire nakon dugog dana.

Naše večernje navike, međutim, značajno utječu na zdravlje organizma. Jedna od onih za koju se čini da je posebno pogođena je štitnjača. Ova žlijezda s unutarnjim izlučivanjem važna je u osiguravanju zdravlja tijela u cjelini.

Ne samo da kontrolira metabolizam, već je vitalan i za druge tjelesne funkcije, poput disanja, probave, razvoja mozga i plodnosti, objašnjava klinika Cleveland. Kada štitnjača ispravno radi, tijelo je snažno i bolje obavlja sve svoje funkcije.

Endokrinolog i internist Deena Adimoolam dijeli šest praksi koje možete usvojiti svake večeri kako biste osigurali jaku i zdravu štitnjaču.

1. Dodajte puno povrća svom večernjem obroku

Konzumacija značajnih količina povrća važna je za zdravlje organizma općenito, ali i posebno za štitnjaču. Povrće je bogato antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale. Tijekom vremena, kronična upala može utjecati na štitnjaču, pridonoseći kroničnim bolestima kao što su artritis, bolesti srca, moždani udar i dijabetes, primjećuje klinika Cleveland.

2. Izbjegavajte gazirana pića

Baš kao što postoje namirnice koje se bore protiv upale, postoje i one koje je potiču. Bezalkoholna pića su na vrhu ove liste. Konzumacija previše dodanih šećera može izazvati upalu, što može negativno utjecati na štitnjaču, prema Harvard Health Publishingu.

Konzumacija soda također je povezana s debljanjem, pretilošću, dijabetesom tipa 2, visokim krvnim tlakom i drugim metaboličkim stanjima, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Dodani šećeri ne bi smjeli premašiti 10% ukupnih dnevnih kalorija, kaže dr. Adimoolam. Dakle, odlučite se za vodu ili pića bez šećera umjesto za gazirana pića.

3. Jedite više ribe

Ispostavilo se da konzumacija plodova mora može pomoći u održavanju zdravlja štitnjače. Riba je puna hranjivih tvari neophodnih za pravilan rad štitnjače. Mnogi plodovi mora, na primjer, sadrže značajnu količinu minerala, kao što su selen, jod i cink. “Ovi minerali važni su za proizvodnju hormona štitnjače, posebno za one koji imaju problema sa štitnjačom”, kaže dr. Adimoolam.

Plodovi mora izvrstan su izvor selena, dok se cink prirodno nalazi u kamenicama i rakovima. Osim toga, riba poput bakalara, škampa i tune sadrži značajne količine joda, prema USDA-i.

4. Dajte prioritet snu

Nitko ne funkcionira dobro s nedovoljno sna. Štitnjača nije iznimka. Studija iz srpnja-rujna 2021. u časopisu Sleep Science pokazuje da su ljudi s problemima spavanja imali povećanje određenih hormona na testovima funkcije štitnjače.

Veza između sna i zdravlja štitnjače može biti povezana sa stresom, kaže ona. Nedostatak sna opterećuje organizam i uzrokuje stres. Veliki stres pak može negativno utjecati na rad štitnjače, navodi El Camino Health. Stres također može pogoršati stanja štitnjače, kao što su Gravesova bolest ili Hashimotov tireoiditis, prema publikaciji iz studenog 2022. u ‌Medical Science Monitor‌.

Nasuprot tome, dovoljan san dovodi do manjeg stresa, omogućujući bolje funkcioniranje organa poput štitnjače, kaže dr. Adimoolam. Ako želite osigurati cjelokupno zdravlje i kvalitetu života, preporuča se spavati najmanje 7 sati dnevno.

5. Izađite van

Šetnja nakon večere jednostavna je strategija koja podržava štitnjaču i cjelokupno zdravlje tijela. Vježbanje ima značajne prednosti za cijelo tijelo, pomažući sustavima, uključujući štitnjaču, da funkcioniraju najbolje, kaže ona.

Hodanje može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti srca i dijabetesa, ojačati kosti i mišiće te vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Istovremeno podiže raspoloženje i smanjuje stres. Upravljanje stresom ključno je za održavanje zdravlja štitnjače.

6. Unesite meditaciju u svoj život

Svaka opuštajuća aktivnost koja smanjuje stres može koristiti tijelu, uključujući štitnjaču, kaže dr. Adimoolam. Stoga je noćna meditacija prekrasan način za smanjenje razine stresa, koji može narušiti zdravlje štitnjače. Mnoštvo istraživanja pokazalo je da je meditacija posebno učinkovita u smanjenju odgovora tijela na stres, prema Američkom udruženju psihologa.

Provedite čak nekoliko minuta u meditaciji i osjetit ćete njegova blagotvorna svojstva u oslobađanju od stresa i mentalnom opuštanju. Ova praksa također može osigurati kvalitetniji san koji je ključan za dobar rad štitnjače.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki