5 stvari koje vaše dijete treba znati prije polaska u vrtić

Svako dijete ima onaj ključni trenutak u životu kada roditelji pomisle da je vrijeme da krene u vrtić.

Prije slanja djeteta u grupu vrijedi provjeriti posjeduje li ono sve potrebne vještine i može li se brzo prilagoditi sredini u kojoj se nalazi, kažu psiholozi.

Roditelji trebaju obratiti posebnu pozornost na to što svako dijete treba znati raditi prije polaska u vrtić.

Morate biti u mogućnosti izvršiti određene radnje

Prije svega, roditelji se moraju pobrinuti da djeca znaju zadovoljiti osnovne potrebe kao što su: sposobnost samostalnog odijevanja i svlačenja, izuvanja i obuvanja, korištenja pribora za jelo, odlaska na zahod i pranja ruku.

Dijete od 3 ili 4 godine već bi trebalo znati sve ove točke. Dijete također mora znati prepoznati svoje potrebe i nositi se s njima. Djeca moraju naučiti čuti sebe kako bi se na kraju osjećala ugodnije.

5 stvari koje vaše dijete treba znati prije polaska u vrtić
Fotografija: Pixabay

Potreba za neovisnošću

U vrtiću će se cijeniti djetetova samostalnost, što će olakšati zadatak odgajatelja.

Neće se cijeli svijet vrtjeti oko djeteta, jer osim njega u grupi ima još djece, pa će djetetu uvelike koristiti samostalnost i sposobnost rješavanja izvedivih problema umjesto ponovnog trčanja učitelju.

Roditelji trebaju svojoj djeci usaditi samostalnost od djetinjstva, kako bi im u budućnosti bilo lakše u svemu.

Pravilna komunikacija s vršnjacima

Dijete mora biti sposobno komunicirati s vršnjacima, znati kako pravilno podijeliti s drugom djecom iu kojim slučajevima, kako riješiti njihove sukobe i dogovoriti se. Djeca bi također trebala znati osnovne pozdrave i oproštaje, kao i riječi poput “hvala” i “molim”.

Djeca bi trebala slobodno koristiti ove riječi u svom govoru. Djeca moraju znati ispravno reagirati na drugu djecu, na njihove šale, riječi ili slučajne postupke.

Moraju jasno razumjeti kada su im emocije neophodne, a kada mogu živjeti bez njih.

Također je važno učiti djecu empatiji i žaljenju. Moraju razumjeti kada je netko u boli ili je neugodan. Također trebate učiti djecu da poštuju osobne granice i granice druge djece.

Trebate slušati učitelja

Djeca također trebaju razumjeti po čemu se učitelj razlikuje od druge djece, koje su njegove odgovornosti i zašto ga trebaju slušati.

Bit će sjajno ako dijete prvi put nauči čuti učitelja i ne stvara probleme tijekom boravka u vrtiću.

Dnevna rutina u vrtiću

Prije polaska u vrtić roditelji bi se trebali informirati o dnevnoj rutini grupe u koju će se uključiti. Neko vrijeme roditelji moraju pomoći djetetu da se prilagodi na dnevnu rutinu vrtića.

To je neophodno kako bi dijete bilo manje hirovito i razumjelo što ga čeka. Dijete mora naučiti što znači drijemanje.

Roditelji ne moraju tjerati bebu na spavanje, ali bi je trebali naučiti da mirno leži, čita knjigu ili se tiho igra kako ne bi smetala drugim bebama. S vremenom će ovaj režim postati norma za njega, au vrtiću će se osjećati bolje.

Kada dijete krene u vrtić, roditelji su dužni biti uz njega tijekom adaptacije. Zajedno s djetetom mogu obići sve uglove zgrade i razjasniti određene točke.

Postupno, roditelji mogu pustiti dijete da ide drugoj djeci i gleda ih kako se igraju. Djeca moraju shvatiti da neće biti napuštena. Tada će im vrtić postati zanimljivo mjesto.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki