Zašto vas boli zub kad pijete toplo ili hladno i što možete učiniti

Čest problem s kojim se mnogi ljudi susreću je osjetljivost zuba kada piju ili jedu nešto vruće ili hladno.

Općenito, bol je zaštitna reakcija tijela, u rasponu od manje osjetljivosti do vrlo intenzivne boli, te “obavještava” tijelo da nešto nije u redu.

Kao i zubobolja. Dakle, kada je u pitanju bol u zubu, ona je obično uzrokovana reakcijom živaca u šupljini središnjeg tijela zuba, a jačina boli ovisi o vrsti i stupnju podražaja.

Koji je mogući problem

Prvo, možda je otkrivena struktura korijena jednog ili više zuba. Obično je prekriven tkivom desni, ali dentin, kako se zove, sadrži milijune sićušnih tubula, od kojih je svaki povezan sa živčanim završetkom.

Kada ove sićušne cjevčice ostanu izložene i nezaštićene zbog povlačenja zubnog mesa ili erozije cakline, nastaju problemi. Povlačenje desni, škripanje/škrgutanje zubima, prehrana bogata kiselim pićima, kao i prejako četkanje mogu ostaviti dentin izloženim.

Prejako četkanje je neočekivano veliki problem za mnoge ljude. Previše mljevenja troši tkivo desni kao i zubnu caklinu, ostavljajući svaku “cijev dentina” ranjivom na sve što s njom dođe u dodir, vruće, hladno, meko ili tvrdo.

Vaša omiljena pića također mogu jako utjecati na vas. Sve s visokom razinom kiseline (gazirana pića, kava, čajevi, sokovi, vino i mnoga popularna energetska pića) može pogoršati eroziju cakline.

Što uraditi

Ako je površina korijena osjetljiva, održavajte je čistom i bez naslaga. Koristite mekanu četkicu za zube, vrlo nježno čistite rub desni i ne perite zube više od dva puta dnevno. Pokušajte koristiti pastu za zube koja sadrži fluor i koja je posebno namijenjena osjetljivim zubima.

Također možete pokušati nanijeti pastu za zube kao da je mast i nježno je trljati prstom direktno na površinu korijena desetak minuta. Ako se osjetljivost nastavi, posjetite svog stomatologa.

webmd.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki