Dijete bira loše okruženje. Stručni savjet

Kada govorimo o okruženju naše djece, vrijedi imati na umu da je dijete prije svega individualna osoba koja ima svoje potrebe, interese, ciljeve i principe.

Ponekad se jako razlikuju od pogleda svojih roditelja.

Ipak, obiteljski odnosi neizbježno utječu na okruženje u kojem će vaše dijete imati.

Jednostavno zato što obiteljski odnosi oblikuju samopoštovanje svake osobe. I možda ćemo detaljnije pogledati ovu točku.

Psihologinja nam govori više o tome kako naučiti dijete da bira svoju okolinu. Vera Gabak.

djece
Fotografija: Pixabay

Samopoštovanje je u našem slučaju ono kako dijete razumije kako se s njim može ponašati, a što sebi ne smije dopustiti. Jednom riječju, on razumije granice svog osobnog prostora i svoju važnost.

A na to utječe i odnos prema djetetu u obitelji. Manipuliraju li roditelji svojom djecom za vlastite ciljeve? Ako da, onda je to ono što će on tražiti u odnosima s drugima. Obezvređuje li se dijete? Ako da, onda je to upravo ono što će tražiti u prijateljima. Ako roditelji nastoje riješiti sve djetetove probleme, uvjeravajući ga da je „glupo“ i „ja znam/biću bolje“, onda će u njegovom okruženju prevladati „pokrovitelji“ i „vođe“.

Zaključujemo da ako niste zadovoljni nečim oko svog djeteta, onda biste trebali hitno analizirati i prilagoditi svoj odnos s njim.

Da bih to učinio, dao bih nekoliko preporuka. I dopustite mi da počnem s činjenicom da je svim ljudima potreban fizički kontakt. Trebali biste zagrliti svoje dijete barem 4 puta i podsjetiti ga da ga volite. Shvaćanje da je vrijedan i voljen jednostavno svakome daje priliku da bude samopouzdan i sretan.

Ako u isto vrijeme svaki dan razgovarate sa svojom djecom o tome što se dobro dogodilo tijekom dana, čime se vaša kći ili sin danas mogu pohvaliti, to će kod djeteta stvoriti pozitivan stav prema životu. Sukladno tome bit će mu puno lakše i jednostavnije zbližiti se s onima koji također u svemu traže nešto pozitivno.

Često potraga za pažnjom, podrškom i prihvaćanjem bez osuđivanja privlači djecu u takozvana “loša” društva. Pokušajte s djetetom jednom tjedno provesti barem jedan sat zabave. Tako da bude zabavno i zanimljivo i vama i djetetu.

Svaki dan pokušajte s djecom razgovarati o temama koje se ne odnose na školu, učenje ili uspjeh. Bez kritike, bez ocjenjivanja, uživajući u komunikaciji s njima. Recite nam nešto o svom životu, emocijama, dojmovima. Samo osobno vrijeme, istinski interes i pažnja stabiliziraju djecu i daju im razumijevanje: „Dobro sam. Ja sam velik”.

I posljednja stvar na koju želim skrenuti pozornost roditeljima: važno je, vrlo važno za svaku osobu da bira, griješi, traži prave odluke donoseći pogrešne. Neka vaše dijete isproba nove stvari: razgovarajte s njim o kupnji novog namještaja za kuću, odabiru večere, slušajte djetetove inicijative i dopustite mu da se izrazi.

Djeci dodijelite odgovornosti koje će obavljati isključivo djeca; to, usput, uvelike povećava djetetovo samopoštovanje. Prenesite odgovornost za učenje i domaće zadaće, za izbor odjeće, hrane, provođenje osobnog vremena, odabir zanimanja – samo tako će vaša kći ili sin postati sve samostalniji i razviti interes za život, razumijevanje onoga što Želim i što mi treba.

Ove jednostavne preporuke pomoći će vašem djetetu da shvati svoju važnost, da živi zanimljivim, uzbudljivim životom i stoga dopusti ljude poput sebe u svoju okolinu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki