Muzej Metropolitan s izložbom posvećenom ženama u modi (VIDEO)




Foto: Getty Images/Gulliver

Neka od najvećih imena u modnoj industriji su muškarci – Christian Dior, Gianni Versace, Valentino itd. Ali postoji nešto zaista posebno u brendovima koje stvaraju žene za žene. Upravo oko toga nastala je nova izložba u Muzeju Metropolitan.

Izložba nosi naziv “Žene oblače žene”. Simbol izložbe je muslinska haljina ukrašena svilenim ružama i taftom dizajnerice Anne Lowe (1898.-1981.), koja je bila začetnica mode koju su kreirale Afroamerikanke. Lowe je često ignorirana kao dizajnerica, iako je dizajn vjenčanice Jackie Kennedy (1953.) njezino djelo.

Tri desetljeća ranije, danas zaboravljena francuska modna kuća – “Premet” – lansirala je haljinu “garson”. Uspjehu ovog modela prethodile su tri godine slične modne ideje Gabriela Chanela.

U muzeju je sakupljeno 80 odjevnih kombinacija 70 dizajnerica od početka 20. stoljeća do danas. Predstavljena je odjeća Gabriele Hearst, koja koristi suvremenu modu za prenošenje ekoloških poruka.

Povijest žena u modi počinje radom šivanja u modnim ateljeima. Većina dizajnerica u Francuskoj pojavila se početkom 20. stoljeća – Madeleine Bionne, Jean Lanvin, Gabrielle Chanel. Između dva svjetska rata žene su u modi sada bile brojnije od muškaraca.

Kako bi mogao predstaviti dizajnerske kreacije Else Schiaparelli, Nine Ricci ili Vivienne Westwood, Metropolitan Costume Institute pretražuje svoje kolekcije koje sadrže 33.000 modela iz ukupno sedam stoljeća duge povijesti odijevanja.

Izložba je prvotno bila zakazana za 2020. u znak obilježavanja 100. obljetnice pokreta sufražetkinja u Sjedinjenim Državama. Njegovo kašnjenje je posljedica pandemije COVID-19.

Sljedeća velika izložba Costume Institutea bit će 2024. pod naslovom Sleeping Beauties: Reawakening Fashion.

Izvor: BTA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki