Koje osobe ne bi trebale jesti avokado?

U svijetu se svake godine konzumira oko 8 milijuna tona avokada. Popularnost ovog voća i dalje raste zbog njegovih nutritivnih svojstava.

Puno je napisano o niskom glikemijskom indeksu avokada i visokom udjelu vitamina K i B. No, malo je zabilježeno o alergijskim reakcijama, probavnim smetnjama ili štetnim interakcijama s određenim lijekovima koje može izazvati.

Mnogo je načina na koje avokado može koristiti vašem zdravlju, a vrijedi ih razmotriti kada planirate svoje obroke. Međutim, morate imati na umu da postoje neke važne kontraindikacije. Ako patite od probavnih smetnji, imate alergije na hranu ili uzimate određene lijekove, konzumacija avokada može vam predstavljati problem.

Koje osobe ne bi trebale jesti avokado?

  • Ljudi koji su osjetljivi na lateks
  • Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)
  • Ljudi koji koriste antikoagulanse ili antikoagulanse

Ljudi koji su osjetljivi na lateks

Ako vam je dijagnosticirana osjetljivost na lateks, trebali biste isključiti avokado iz prehrane dok se ne posavjetujete s liječnikom. Avokado, poput banana i kivija, sadrži određene proteine ​​koji mogu izazvati alergijsku reakciju.

To je zbog reakcije koja se naziva “lateks-voćni sindrom”. Alergeni koji se nalaze u voću mogu, u određenoj mjeri, biti strukturno slični alergenima koji se nalaze u materijalima na koje ste alergični. Vaše tijelo već zna kako reagirati na specifične alergene koji se nalaze u lateksu. Kada pojedete avokado, on može reagirati na isti način i vidjeti ga kao prijetnju.

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)

Avokado sadrži vrstu ugljikohidrata koju, ako se konzumira u velikim količinama, može biti teško probaviti osobama sa sindromom iritabilnog crijeva. Neki od nutrijenata koji se ne apsorbiraju pravilno tijekom probave će fermentirati u crijevima i uzrokovati neke neželjene probleme.

To može uzrokovati plinove, nadutost, bol u trbuhu, proljev i zatvor. Ako primijetite takve probleme s crijevima, trebali biste pažljivo pratiti svoje reakcije na hranu koju konzumirate. Naravno, kada primijetite navedene simptome, trebate posjetiti gastrologa i ograničiti hranu koja uzrokuje probavne smetnje.

Ljudi koji koriste antikoagulanse ili antikoagulanse

Avokado je bogat izvor vitamina K koji ima važnu ulogu u procesima zgrušavanja krvi. Nagle fluktuacije vitamina – na primjer, kao rezultat jedenja velikih količina avokada – mogu promijeniti učinak nekih lijekova protiv zgrušavanja krvi.

To je zato što antikoagulansi djeluju protiv vitamina K u ljudskom tijelu. Stoga ćete morati imati dosljednu količinu vitamina K u svojoj dnevnoj prehrani ili ga ograničiti što je više moguće dok uzimate lijekove. Ako volite avokado ili druge namirnice bogate vitaminom K i ne želite ih isključiti iz prehrane, trebate se posavjetovati sa stručnjakom.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki