Lijek proizveden u Bugarskoj povećava šanse za prestanak pušenja

Aktivni pušači imali su dvostruko veću vjerojatnost da će prestati pušiti kada su uzimali citizin.

Studija predstavljena u časopisu ovisnost, pregledao je učinke citizina na prestanak pušenja. Proveo ga je Nacionalni centar za liječenje opijanja u Argentini, au njemu je sudjelovalo gotovo 6000 volontera. Zaključeno je da u usporedbi s placebom citizin ima jači učinak na prestanak pušenja.

U usporedbi s drugim opcijama za odvikavanje od ovisnosti o nikotinu – metode poput nikotinske nadomjesne terapije ili lijekovi poput vareniklin, citizin ne daje dramatično bolje rezultate. Prednost mu je što je pristupačniji zbog niske cijene i iste učinkovitosti kao nikotinske žvakaće gume, flasteri ili skupi lijekovi.

Citizin je tvar koja se prirodno nalazi u sjemenkama biljke Laburnun anagyroides, također poznat kao zlatna kiša. Prvi put je lijek s citizinom razvijen u Bugarskoj šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon čega je njegova upotreba postala popularna u dijelovima Azije i drugim zemljama istočne Europe.

Razlog zašto je citizin tako učinkovit u smanjenju želje za nikotinom leži u strukturi spoja – iz molekularne perspektive, ima slične osobine kao nikotin. Kada ga uzimaju pušači, zadovoljstvo se osjeća slično onom od pušenja. Zbog toga se smanjuje želja za pušenjem, ali i simptomi koji se često javljaju pri prestanku pušenja – glad, nemir, razdražljivost, tjeskoba, problemi s koncentracijom i spavanjem.

Odvikavanje od ovisnosti o nikotinu je proces koji se može postići na razne načine. Ovisno o individualnim karakteristikama, može biti potreban rad s psihoterapeutom ili nikotinska nadomjesna terapija, u kojoj se uzimaju proizvodi koji sadrže nikotin kako bi pružili zadovoljstvo pušenja cigareta s manje nuspojava. Rizik nikotinske nadomjesne terapije je nemogućnost prestanka uzimanja zamjenskih proizvoda i održavanja ovisnosti.

U zemljama s niskim i srednjim dohotkom (gdje je potrošnja cigareta veća zbog nižih cijena nego u razvijenim zemljama), lijekovi poput citizina mogu pružiti jednostavan način za prestanak pušenja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gotovo 1,3 milijarde ljudi diljem svijeta puši, što je ovisnost koja uzrokuje 8 milijuna smrti godišnje. Čak je i sama izloženost dimu cigareta povezana s 1,3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje.

Reference:
Melore, C. Jeftini lijekovi udvostručuju šanse za prestanak pušenja. https://studyfinds.org/low-cost-drug-quitting-smoking/
Santi, O. Procjena učinkovitosti citizina za liječenje prestanka pušenja: sustavni pregled i meta-analiza. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16399

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki