Gastroezofagealni refluks: dijetetičar otkriva 3 poteza za smirenje želuca

Nutricionistica otkriva tri tajne kako da nas GERB ne muči za blagdanskim stolom

H gastroezofagealni refluks je probavni poremećaj koji će mučiti mnoge kako se bliži Božić, a poslastice i svečani stolovi budu sve veći.

S obzirom na to da je Dan zahvalnosti već proslavljen s druge strane Atlantika – i da su već zabilježili obilan blagdanski obrok u svom… potencijalu –, Američka nutricionistička i dijetetička udruga nudi savjete za rješavanje gastroezofagealne refluksne bolesti koja pogađa otprilike trećina stanovništva SAD-a.

GERB je jedan čest problem vezan uz suvremeni način života i prehrane. Žgaravica i neugodan osjećaj refluksa kiseline u jednjak najtipičnije su tegobe osoba s GERB-om.

Dijeta ima ključnu ulogu u liječenju GERB-a. Određena hrana i prehrambene navike mogu pogoršati simptome, dok druge mogu pružiti olakšanje i poboljšati ukupnu kvalitetu životarekla je glasnogovornica udruge Julie Stefanski, registrirana dijetetičarka nutricionistica u Baltimoreu.

Refluks se javlja kada se želučana kiselina vraća u jednjak, uzrokujući simptome kao što su žgaravica, bol u prsima, mučnina ili povraćanje.

Kako bi se riješili tegoba, daju se lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline.

Prema nutricionistici Julie Stefanski, najpraktičniji savjeti za one koji žele izbjeći GERB su:

  • izbjegavati hranu koja uzrokuje ili pogoršava simptome kao što su menta, čokolada, alkohol, kofein, kisela i začinjena hrana.
  • jesti male i česte obroke tijekom dana kako bi se smanjio pritisak na želudac i jednjak.
  • ograničiti masnu hranu i dodane masnoće odabirom proteina iz nemasnog mesa, peradi, ribe, tofua i graha, kao i kuhanjem na pari.

Donošenjem informiranih prehrambenih izbora i suradnjom sa svojim dijetetičarom, oboljeli mogu steći bolju kontrolu nad simptomima GERB-a i uživati ​​u ugodnijem i ispunjenijem životuzaključila je Julie Stefanski.

Pročitajte također

Gastroezofagealni refluks: Sedam namirnica koje umiruju želudac

Gastroezofagealni refluks: hrana koju treba izbjegavati – koja smiruje želudac

Gastroezofagealni refluks: osam poteza koji nas spašavaju od patnje

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki