4 načina da odbijete nešto svom djetetu bez riječi “NE”

Roditelji imaju odgovornost osigurati dobrobit svoje djece, a to često znači uskratiti im određene stvari.

Ali kako prestati koristiti riječ “NE”?!

Riječ je o korištenju drugih alternativa kako bi se očuvalo njihovo tjelesno i mentalno zdravlje, ali i da im se pruži nešto pozitivno i da se ne osjećaju razočarano.

1. Umjesto “NE” smislite alternativu

Ako vaš sin želi ići u park iako pada kiša, možete mu predložiti da se kod kuće zajedno zabavite i nacrtate, primjerice, sunce koje će tjerati kišu.

Ključ je usrećiti dijete, čak i ako njegova početna želja nije zadovoljena.

2. Objasnite posljedice

Djetetu je potrebno objasniti da će za svoje postupke snositi posljedice, na primjer: ako razbije bratovu igračku ili se posvađa s njim, objasnite mu da NEMA nagrade za svoje dobro ponašanje, naprotiv.

Mora znati razliku u tome što dobiva, kada se ponaša dobro, a kada ne.

3. Stvorite jasna kućna pravila

Važno je ne čekati da se stvari dogode, već i prije toga objasniti i razjasniti pravila u domu. Odnosno, djeca moraju znati da neće konzumirati „junk food“, previše gledati TV ili pretjerano koristiti bilo koji uređaj i sl.

Naučite svoju djecu da dobivaju nagrade i darove samo ako slijede kućna pravila. Možda će se u početku pobuniti, ali nakon nekog vremena to će im postati rutina.

4. Koristite smisao za humor

Svi znamo da u raznim aspektima života, kada se stvari govore s dobrim humorom, imaju puno bolje rezultate nego ako im pristupamo s agresijom i negacijom.

Isto se događa i s odgojem djece, ako roditelji koriste dobro raspoloženje, sve se nauči i ispravi. Dapače, stvari se lakše shvaćaju i sve se prevlada.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki