Kako očistiti odvlaživač za bolju kvalitetu zraka

Odvlaživač zraka apsorbira vlagu iz atmosfere prostorije i skuplja je u spremnik. Tamo – i gdje god ima vode, odnosno – mogu rasti mikroorganizmi koje nikako ne želite ugostiti u svom domu. Zato ima smisla održavati svoj uređaj čistim.

Stručnjaci preporučuju čišćenje odvlaživača jednom tjedno, no sami ćete odlučiti koliko vam je često potrebno, ovisno o tome koliko prašine imate kod kuće. Za dobro održavanje dovoljna je jednostavna mješavina octa i nešto alata koji će osigurati da će vaš uređaj dobro raditi dugi niz godina.

Kako očistiti odvlaživač zraka da bi bolje radio

Rastavite dijelove koji “izlaze”

Nakon isključivanja i odspajanja odvlaživača, rastavite dijelove koji izlaze. Posudu u kojoj se skuplja voda svakako ćete ukloniti, ali kod nekih uređaja se uklanja i motor. Ako ga vaš ne uklanja, ostavite ga kakav jest.

Očistite posudu

Započnite temeljitim pranjem posude. U bočici s raspršivačem pomiješajte jedan dio octa s jednim dijelom vode. Poprskajte posudu i ostavite da ocat djeluje neko vrijeme. Zatim temeljito obrišite posudu spužvom. Ako su u posudi (npr. u kutovima) ostali ostaci plijesni, očistite ih starom četkicom za zube.

Očistite filtere

Kako biste očistili filtere odvlaživača, na kojima se nakuplja višak prašine budući da se nalaze na mjestu gdje uređaj “usisava” zrak, prvo ih morate ukloniti. Zatim ćete ih pošpricati mješavinom octa i vode koju ste pripremili i krpom istrljati prašinu ili svu prljavštinu koja se na njima zalijepila. Po potrebi isperite pod tekućom vodom i ostavite dok se potpuno ne osuši.

Očistite rešetke

Rešetke su točka iz koje se ispušta zrak pa svakako želite da bude čisto i da ne nosi prašinu u prostoriju. Najbolji način za čišćenje rešetki odvlaživača je korištenje kraja crijeva usisavača. Postavite ga na visoku glasnoću i koristite mlaznicu na rešetkama za usisavanje prašine i dlačica koje su se tamo sigurno nakupile tijekom vremena. Ako ostane prljavštine, obrišite rešetke krpom natopljenom octom.

Vaš odvlaživač je spreman!
Kada su svi dijelovi uređaja temeljito očišćeni i osušeni, možete ih ponovno spojiti, jedan po jedan. Prije nego skinete krpu natopljenu octom, njome možete “proći” po cijeloj vanjskoj strani, kako bi pokupila eventualnu prašinu sa zidova. To je sve!

Izvor: epiloges.tv

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki