Začin za dugovječnost: stvarno vam može produžiti život

Ako ste si obećali da ćete u novoj godini steći zdrave navike, ne zaboravite obratiti pozornost na ovaj začin – blagotvorno djeluje na zdravlje i ljepotu, a može čak i produžiti život.

Mnogima su vikendi i praznici prilika za eksperimente u kuhinji. Neki pokušavaju kuhati nova jela, drugi pokušavaju dodati nove okuse svojim omiljenim receptima. Gotovo svakom od njih možete dodati dubinu okusa i arome korištenjem popularnog sastojka koji se zove začin za dugovječnost.

Kurkuma je biljka koja dolazi iz porodice đumbira. Od nje se često pripremaju curryji, au posljednje vrijeme popularna su i razna zdrava jela s dodatkom začina, palačinke, grickalice, juhe, kao i napici s kurkumom – primjerice, lattes s kurkumom ili smoothieji od bademovog mlijeka sa začinskim biljem i voćem .

Ali zašto se kurkuma smatra tako korisnom?

Kombinacija kurkume s fenil izotiocijanatom može smanjiti rizik od raka prostate. Glavni spoj u kurkumi je kurkumin. Znanstvenici su otkrili da upravo taj spoj daje blagotvorna svojstva kurkumi. Postoje i druge zdravstvene dobrobiti ovog popularnog začina osim smanjenja rizika od raka prostate – može se koristiti za smanjenje rizika od srčanih bolesti, a možda čak i od Alzheimerove bolesti. Međutim, istraživači napominju da bi bile potrebne vrlo visoke doze da bi se postigao zamjetan učinak, te je potrebno više istraživanja u ovom području.

Pojedite kurkumu s jogurtom i recite zbogom višku kilograma

Općenito, spoj kurkumin i sama kurkuma smatraju se prirodnim protuupalnim sredstvom. Neka su istraživanja ispitivala učinke kurkume i otkrila poboljšanja simptoma kod pacijenata s artritisom. Zanimljivo je da se kurkumin također koristi u borbi protiv alkoholizma i mamurluka, jer povećava funkciju detoksikacije jetre i ima koleretski učinak.

Osim toga, kurkuma daje energiju i mnogi su kavu požurili zamijeniti napitcima na njezinoj osnovi. Posebno su dobre tople varijante s dodatkom biljnog mlijeka – bademovo, lješnjakovo, zobeno. No, začin možete dodati i običnom čaju – dovoljan je prstohvat. Zanimljivo je da su mnoge popularne dijete osmišljene tako da kurkumin uključuju glavne obroke jer se vjeruje da pozitivno utječe na probavu, zdrava crijeva te da je učinkovit protiv proljeva i nadutosti. Postoji i mnogo različitih veganskih opcija s kurkumom koje mogu unijeti raznolikost u vaš jelovnik ako ne želite jesti meso. Ljubitelji ovog začina smatraju da je najkorisniji u kombinaciji s brokulom i drugim povrćem, kao i sa začinskim biljem.

Kava s kurkumom – koje su njezine prednosti

Ali korisna svojstva začina tu ne završavaju. Kurkuma može biti korisna ne samo za fizičko, već i za mentalno zdravlje. Mala studija pokazala je da kurkumin može djelovati kao antidepresiv, a zainteresirani za ovo pitanje željno iščekuju daljnje korake. Kako starimo, također razmišljamo ne samo o emocionalnoj ravnoteži, već i o dugovječnosti, a opet, kurkuma može biti učinkovita u tom pogledu. Učinkovitim protuupalnim djelovanjem i smanjenjem rizika od razvoja raznih oblika demencije, srčanih bolesti i raka, može povećati ne samo trajanje zdravog života, već i njegovo trajanje kao takvog.

Međutim, važno je naglasiti da iako se kurkuma može činiti kao superhrana, uključivanje ovog začina u prehranu ne jamči dugu i uspješnu odraslu dob. Kurkumin bi trebao biti jedna od mnogih korisnih tvari koje se redovito konzumiraju, dio zdrave i uravnotežene prehrane, u kombinaciji s tjelovježbom i održavaju se uz druge važne navike.

Osim toga, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile potencijalne sveukupne koristi kurkume i dodatno pročistile dostupne informacije, ali za sada svi dokazi idu u njezinu korist. Zanimljivo je da se blagotvorni učinci začina uočavaju ne samo nakon konzumacije, već i kao sastojak kozmetičkih proizvoda.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki