Što je karakteristično za gripu kod starijih osoba?

Zašto starost stvara predispoziciju za dobivanje gripe?

Gripa (influenca) je zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuju virusi influence. Uobičajeno je, ali podcijenjenšto predstavlja značajnu prijetnju zdravlju i dobrobiti odraslih osoba starijih od 65 godina.

Starost i kronične bolesti izlažu vas povećanom riziku od razvoja problema uzrokovanih gripom. Stanje često rezultira ostankom u bolnici, a ponekad infekcija može biti fatalna. Međutim, liječnici često propuste gripu kod starijih ljudi. To je tako, kao što ovi pacijenti mogu pokazati atipične simptome te se stoga ne smiju testirati na gripu čak i ako su hospitalizirani.

Kako starimo, imunološki sustav slabi, što otežava tijelu da se bori protiv infekcija poput gripe. To znači da starije odrasle osobe nisu samo izložene povećanom riziku od dobivanja gripe, već su joj i izložene veći rizik od razvoja komplikacija od bolesti.

Imunosescencija je biološki proces starenja povezan s progresivnim padom sustavnog imuniteta. Ovo postupno pogoršanje imunološkog sustava uzrokovano prirodnim starenjem može uzrokovati povećanu osjetljivost na uobičajene zarazne bolesti, uključujući gripu, u starijoj dobi. Osim toga, mjesecima nakon što su dobili gripu, stariji pacijenti još uvijek mogu biti izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih problema kao što su infarkt miokarda ili moždani udar zbog kontinuirane upale; i povećan rizik od krvnih ugrušaka (tromba) povezanih s infekcijama kao što je gripa.

Kako se gripa zarazi?

Virus gripe širi se zrakom kapljice (prenosi se zrakom), obično kada zaražena osoba diše, govori, kiše ili kašlje. Te kapljice može izravno udahnuti druga osoba ili one mogu pasti na predmete poput kvake ili telefona i dospjeti u oči, nos ili usta.

Koji su simptomi gripe kod starijih osoba?

Simptomi gripe u starijih bolesnika gotovo su isti kao i u bolesnika drugih dobnih skupina, ali mogu biti intenzivniji i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Uobičajeni simptomi gripe kod odraslih uključuju:

  • Vrućica;
  • Glavobolja;
  • Kašalj;
  • Grlobolja;
  • Curenje iz nosa ili začepljen nos;
  • Teški umor;
  • Bol u mišićima;
  • Slabost;
  • Nedostatak zraka;
  • Neudobnost u prsima;
  • Zbunjenost ili promijenjen mentalni status.

U mnogim slučajevima odrasli pacijenti razvijaju ove tipične simptome nakon gripe. Međutim, nije neobično da nemaju temperaturu, kašalj ili grlobolju. Zapravo, 26% starijih pacijenata hospitalizirano je zbog gripe ne razvijaju standardne simptome slične gripi.

Umjesto toga, stariji pacijenti s gripom mogu doživjeti osjećaj za slabost, uključujući poteškoće u održavanju ravnoteže ili poteškoće u hodanju. Može se javiti i osjećaj vrtoglavice pri ustajanju.

Ponekad imaju i stariji pacijenti s gripom popratne pritužbe, koji utječu na gastrointestinalni trakt. To može dovesti do gubitka apetita, mučnine i povraćanja ili proljeva. Simptomi gripe mogu dovesti do pogoršanja općeg zdravlja i u nekim slučajevima zahtijevaju hospitalizaciju. Stariji pacijenti također imaju veći rizik od razvoja komplikacija kao što su:

  • Upala pluća;
  • Bronhitis;
  • Dehidracija;
  • Pogoršanje kroničnih bolesti kao što su astma, emfizem i bolesti srca.

Potrebno je odmah posjetite liječnika u sljedećim slučajevima:

  • Problemi s disanjem;
  • Simptomi se ne poboljšavaju ili pogoršavaju nakon 3 ili 4 dana;
  • Nakon što se simptomi gripe poboljšaju, iznenada se ponovno javlja ozbiljniji problem, poput mučnine, povraćanja, visoke temperature, zimice, bolova u prsima ili kašlja s gustim žuto-zelenim iscjetkom.

Iako je gripa ozbiljan problem za osobe starije od 65 godina, mogu se poduzeti neki koraci kako bi se smanjio rizik od infekcije i ozbiljnost infekcije. Sve starije osobe trebaju dobiti cjepivo protiv gripe godišnje cjepivokako bi se zaštitili od virusa. Iako cjepivo protiv gripe nije 100% učinkovito, ono može smanjiti rizik od zaraze gripom za 40% do 60%.

Kako bi se maksimizirale prednosti cjepiva protiv gripe, neophodno je godišnje cijepljenje, po mogućnosti prije vrhunca sezone gripe u zimskim mjesecima. Osim toga, praksa od dobra higijena i održavanje zdravog načina života važni su u sprječavanju gripe i njezinih potencijalno teških posljedica.

Kako se liječi gripa?

Blagi slučajevi gripe mogu se liječiti lijekovi bez receptakao i uz puno odmora i uzimanje velike količine tekućine.

Moguće je propisati antivirusni lijek kao što su oseltamivir, peramivir, zanamivir ili baloxavir. Ovi lijekovi mogu spriječiti razmnožavanje virusa gripe u tijelu, kao i smanjiti simptome, pospješiti brži oporavak i smanjiti rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema. Antivirusni lijekovi najučinkovitiji su ako se daju unutar 48 sati od pojave simptoma gripe.

Reference:
1. Nacionalni institut za starenje (NIA). Gripa – primite cjepivo
2. Američka udruga za pluća. Činjenice o gripi
3. Medline Plus. Gripa.
4. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Privremene smjernice za svinjsku influencu A (H1N1): Briga o bolesnoj osobi u vašem domu

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki