Musk tuži tvorce ChatGPT-a

Američki milijarder Elon Musk tužio je OpenAI, njegovog izvršnog direktora Sama Altmana i predsjednika Grega Brockmana zbog komercijalizacije te institucije.

Tužba je podignuta 29. veljače u San Franciscu, javlja Reuters.

Zašto je Max tužio kreatore ChatGPT-a

Prema Reutersu, Muskova pravna tvrdnja je da je fokus OpenAI-ja na profit, koji podržava Microsoft, u suprotnosti sa sporazumom iz 2015. godine.

Ugovor identificira društvo kao javno i neprofitno.

U tužbi Musk tvrdi da OpenAI, sada de facto podružnica Microsofta, sada razvija umjetnu inteligenciju ne za dobrobit čovječanstva, već kako bi povećao Microsoftov profit.

čekić
Fotografija: Pixabay

Muskovi odvjetnici dodali su da je OpenAI držao razvoj GPT-4 u potpunoj tajnosti.

OpenAI, Microsoft i Musk nisu odgovorili na zahtjeve Reutersa.

Musk, Altman, Brockman i drugi osnovali su OpenAI u prosincu 2015. Godine 2018. Musk je napustio upravni odbor tvrtke. Poduzetnik je prošlog proljeća otvorio AI tvrtku X.AI.

17. studenog prošle godine Upravni odbor OpenAI-ja smijenio je Altmana zbog nedostatka povjerenja.

Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je 20. studenog najavio da će Altman voditi AI grupu u Microsoftu, no 22. studenog predstavnici OpenAI-ja najavili su Altmanov povratak na mjesto izvršnog direktora, navodno zbog prosvjeda zaposlenika koji su prijetili masovnim otkazima.

Muskova tužba kaže da su događaji u studenom pokazali da Microsoft ima značajan utjecaj na OpenAI.

Ranije je objavljeno da će Apple uvesti vlastiti razvoj umjetne inteligencije u proizvode tvrtke.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki