Ovi karamel keksići su toliko ukusni da će se u njih zaljubiti cijela vaša obitelj. Možete ih poslužiti i za doručak i kao desert za svoje goste.
Potrebni proizvodi za karamelizirane vafle:
2 jaja
170 g šećera
110 g maslaca
2 žlice suhog kvasca
100 ml tople vode
430 g brašna
žlica cimeta
prstohvat soli
Za karamel:
150 g smeđeg šećera
80 g maslaca
350 ml slastičarskog vrhnja
žlica cimeta
vanilin šećer
Način pripreme:
Prvo se priprema karamel.
Šećer uspite u lonac i pustite da se na laganoj vatri zapeče i karamelizira, zatim dodajte maslac, promiješajte i postupno dodajte vrhnje uz stalno miješanje. Prvi kontakt vrhnja stvrdne karamelu, pa dodajte prvo malo po malo i pričekajte da se otopi i postane tekuća smjesa, zatim dodajte cimet i vaniliju, pa postupno dodajte preostalo slatko vrhnje. Kada se cijela smjesa sjedini maknuti s vatre i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i zgusne karamel.
Za tijesto:
U dubljoj zdjeli umutiti jaja i šećer, dodati omekšali maslac, zatim brašno u koje ste prethodno pomiješali kvasac i cimet, prstohvat soli i postepeno dodavati vodu miješeći rukama. Tijesto se oblikuje u kuglu, omota prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 30 minuta.
Od ohlađenog tijesta praviti kuglice od po 30 grama, koliko ih ima i peći ih u zagrijanoj posudi za vafle dok ne dobiju lijepu boju. Kada se izvade dok su još tople, prepolove se po dužini i napune. U sredinu jedne polovice stavi se mala žličica karamele koja se cijela rastopi od topline, odmah preklopi s drugom polovicom i ostavi da se ohladi i stvrdne.