Značajke uzgoja sadnica na prozoru u urbanim uvjetima: što ljetni stanovnici trebaju uzeti u obzir

Uzgoj presadnica na prozorima u urbanim sredinama odličan je način da dobijete svježe i ukusno povrće, čak i ako nemate veliki vrt ili vikendicu.

Međutim, uzgoj sadnica na prozorima u urbanim uvjetima ima svoje karakteristike koje treba uzeti u obzir.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjak iz internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, govorio je o značajkama uzgoja sadnica u urbanim uvjetima.

Odabir mjesta za uzgoj sadnica

Prije nego počnete uzgajati sadnice na prozoru u urbanom okruženju, morate odabrati prikladno mjesto.

Sadnica
Fotografija: © Belnovosti

Najbolje je odabrati prozore koji gledaju na jug ili jugoistok, jer ta mjesta imaju najsvjetliju rasvjetu.

Također se morate pobrinuti da prozor bude dovoljno širok i visok da u njega stanu biljke.

Odabir lonaca i tla

Za uzgoj sadnica na prozoru možete koristiti obične posude, ali najbolje je odabrati posude sa sustavom odvodnje.

Za sjetvu sadnica potrebno vam je posebno tlo koje se može kupiti u trgovinama ili pripremiti samostalno od treseta, humusa i pijeska.

Priprema tla i sjetva presadnica

Prije sjetve sadnica potrebno je pažljivo pripremiti tlo. Tlo se mora prosijati kako bi se uklonile velike grudice i osigurala dobra ventilacija.

Za sjetvu presadnica najbolje je koristiti sjeme kvalitetnih sorti povrća. Sjeme treba zakopati na dubinu koja je dva do tri puta veća od promjera sjemena.

Njega sadnica

Nakon sjetve presadnicama je potrebno osigurati odgovarajuću njegu. Sadnice je potrebno redovito zalijevati, ali ne pretjerano, kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Također je potrebno osigurati dovoljno osvjetljenja za biljke. Ako na prozorima nema dovoljno jake sunčeve svjetlosti, možete koristiti dodatne izvore rasvjete.

Izbor sorti povrća

Prilikom odabira sorti povrća za uzgoj na prozorima u urbanim uvjetima, treba uzeti u obzir ne samo njihov okus, već i njihovu sposobnost prilagodbe uvjetima urbanog života. Nekom povrću, poput rajčice, paprike i patlidžana, potrebno je puno sunčeve svjetlosti i topline, pa im za uzgoj trebaju što više sunčanih prozora. Međutim, neko povrće, poput luka, mrkve i salate, lako može rasti na prozorima u sjenovitim područjima.

Zaštita sadnica od štetnika i bolesti

Kada uzgajate sadnice na prozorima u urbanim uvjetima, obratite pozornost na zaštitu biljaka od štetnika i bolesti.

Biljke mogu postati plijen štetnih insekata kao što su lisne uši i paukove grinje.

Kako biste spriječili oštećenje biljaka, možete koristiti prirodne metode suzbijanja štetočina, poput otopine sapuna ili infuzije češnjaka.

Odabir vremena za sadnju sadnica u otvorenom tlu

Kada sadnice narastu dovoljno velike, mogu se presaditi u otvoreno tlo. Međutim, prije nego što to učinite, morate odabrati pravo vrijeme za transplantaciju.

Potrebno je uzeti u obzir klimu i temperaturu zraka. Neko povrće, poput rajčice i paprike, najbolje je presaditi u zemlju kada je vani stalno toplo i kada se tlo zagrije na 10-12 stupnjeva.

Ostalo povrće, poput mrkve i salate, možete posaditi u zemlju ranije kada je još sasvim hladno.

Uzgoj presadnica na prozorima u urbanim sredinama može biti zabavan i zanimljiv hobi koji vam omogućuje da svježe i ukusno povrće dobijete kod kuće.

No, za uspješan uzgoj presadnica potrebno je uzeti u obzir mnoge čimbenike, kao što su odabir mjesta, odabir posuda i zemlje, pravilna njega biljaka te zaštita od štetnika i bolesti.

Slijedeći ove preporuke, možete dobiti veličanstvenu žetvu povrća na svojim prozorima.

Ranije smo vam rekli isplati li se pokrenuti zimski vrt.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki