DIY svijeće: jednostavni recepti za početnike!

DIY svijeće: recepti za početnike!

Prekrasna božićna svjetla više su od puke rasvjete. Treperavi i preljevni lampioni, girlande, zvjezdice, svjetlucalice stvaraju onu istu bajkovitu atmosferu kojoj se svake zime vesele svi, mladi i stari. Svijeće u novogodišnjim ukrasima zauzimaju, možda, središnje mjesto. Njihov titravi plamen obećava, ispunjava kuću svjetlom, a srce nadom i vjerom u čuda.

U ovom članku ćemo pogledati kako napraviti razne svijeće vlastitim rukama i koja je vrsta voska prikladna za obrt. Također na našoj stranici pronaći ćete savjete kako zamiješati vosak i jednostavne recepte za izradu blagdanskih svijeća. Počnimo s pripremama za praznik i napravimo novogodišnje svijeće!

Sadržaj

Najbolje vrste voska za zabave

Za izradu svijeća kod kuće najčešće se koristi nekoliko vrsta voska različitog porijekla. Pogledajmo svaki od njih u detalje.

kako odabrati vosak za svijeće

Parafin

Parafin je proizvod sličan vosku koji se dobiva tijekom rafiniranja nafte. Najsvestraniji materijal za izradu ručno rađenih svijeća. Prehrambeni parafin savršeno je pročišćen, siguran i bez mirisa, koristi se u proizvodnji kozmetičkih i prehrambenih proizvoda. Talište 45-65 °C. Od parafina se mogu izraditi svijeće bilo kojeg oblika: izrezbarene, umočene, posude i druge.

Parafin za svijeće možete kupiti u dvije vrste:

  • plastika, koja se mora zgnječiti prije topljenja;
  • ljuskice (mali čips) koje nije potrebno drobiti.

Savjet: parafin u pločama može se lako zdrobiti odvijačem i čekićem.

parafin

Sojin vosak

Sojin vosak je potpuno prirodan proizvod, ekstrahiran iz zrna soje. Pogodan je za proizvodnju veganskih proizvoda. Talište je oko 50 °C. Sojin vosak dobro se miješa s mirisima, parfemskim sastavima i eteričnim uljima. Pogodniji je od drugih marki za izradu mirisnih svijeća, jer pri topljenju stvara široku lokvicu iz koje mirisne tvari dobro isparavaju.

Imajte na umu kako strani proizvođači označavaju mješavine sojinog voska i parafina:

  • sojin vosak – ako je udio samog proizvoda u smjesi veći od 51%;
  • smjesa – ako je sojin dio manji od 51%.

voskom kod kuće

Gel vosak

Gel vosak je zaštićena mješavina polimerne smole i mineralnog (sintetičkog) ulja, proziran. Može biti:

  • meka konzistencija poput želea za simulaciju tekućina u posudama za svijeće (voda, pivo, vino itd.)
  • gušće, za stvaranje oblikovanih proizvoda.

Izvrstan za stvaranje kompozicija koje uključuju pijesak, školjke, ukrasne kristale i kamenje. Još jedna posebnost je da gel za svijeće gori puno duže od prirodnog voska ili parafina.

Vosak

Pčelinji vosak je otpadni proizvod pčela. Boja ovisi o stupnju pročišćavanja: najrafiniranija je vrlo svijetla, gotovo bijela, manje rafinirana je bogata žuta, smeđa, boja senfa. Pčelinji vosak ima suptilnu slatkastu aromu poput meda jer se vadi izravno iz košnica. Najstarije svijeće su one pronađene u egipatskim piramidama.

Talište 62-68 °C. Dostupan u granulama, pločama, kockama. Posebno treba istaknuti vosak – tanke listiće prirodnog voska, utisnute u obliku saća. U početku su se takve ploče koristile u košnicama kako bi se ubrzala proizvodnja meda od strane pčela. Svijeće se izrađuju od temelja ne ponovnim zagrijavanjem, već uvijanjem, nakon umetanja fitilja unutra.

Savjet: za topljenje prirodnog pčelinjeg voska treba imati zasebnu posudu (posudu), jer se jako teško pere.

Na površini ploča od pčelinjeg voska može se pojaviti svijetli praškasti sloj koji se lako može ukloniti rukom ili krpom. Ovo nije brak, već nastaje kao rezultat prirodnih procesa. Vosak postaje plastičan već na temperaturi od 35 ° C, svijeća se može saviti u rukama.

Jednostavna domaća svijeća za početnike

Za izradu svijeće trebat će vam:

  1. vosak (parafin) oko 200 g;
  2. fitilj;
  3. spremnik (prikladna je staklena posuda s poklopcem, ne zaboravite je temeljito oprati tako da na staklu nema ružnih mrlja);
  4. boja (po izboru);
  5. možete dodati aromu.

Za učvršćivanje fitilja korisni su štapići od sladoleda ili ražnjići za kebab.

jednostavna svijeća za početnike

Korak po korak majstorski tečaj stvaranja originalne, a istovremeno jednostavne domaće svijeće.

  • Rastopite vosak u vodenoj kupelji ili u mikrovalnoj pećnici.
  • U smjesu dodajte boju i aromu.

  • Stavite fitilj na dno staklenke (posude).

  • Otopljenu masu pažljivo ulijte u posudu.

Majstorska klasa

  • Učvrstite fitilj između štapića za sladoled, stavljajući ih jedan do drugog na rub staklenke.
  • Pričekajte dok se potpuno ne stvrdne, uklonite štapiće. Spreman!

Novogodišnje narančaste svijeće

Materijali za svijeće:

  1. cijele naranče;
  2. sojin vosak;
  3. eterično ulje naranče;
  4. fitilji za svijeće;
  5. držač fitilja;
  6. vatrostalna staklena zdjela (na primjer, posuda za pečenje);
  7. mali lonac;
  8. ružmarin (nekoliko grančica) – po želji.

ručno rađena svijeća

Upute kako napraviti spektakularne narančaste svijeće.

  • Naranče oštrim nožem prerežite na pola.

Novogodišnja narančasta svijeća

  • Žlicom izdubite pulpu, ostavite samo kožicu. Od pulpe možete napraviti sok ili elegantnu blagdansku poslasticu.

  • Postavite držač fitilja preko “čaše” za koru i umetnite fitilj.
  • Otopite granule soje, dodajte eterično ulje. Smjesu ulijte u “čašu” u tankom mlazu do pola. Same “svijećnjake” prvo stavite u vatrostalni oblik kako ne biste pokvarili površinu stola voskom.

svijeće kod kuće

  • Dodajte grančice ružmarina i dolijte mješavinom voska.
  • Nakon stvrdnjavanja, uklonite držač i po potrebi podrežite fitilj.

Moglo bi vas zanimati: kako to učiniti .

Svijeća za kavu

U čaši se može napraviti neobično mirisna i elegantna svijeća. Ova majstorska klasa je pogodna čak i za početnike, a ne samo strastveni ljubitelji kave će uživati ​​u suptilnom mirisu kave!

Mi ćemo trebati:

  • sojin vosak ili parafin;
  • aroma vanilije ili eterično ulje;
  • okus kave;
  • zrna kave.

Ovdje je sve jednostavno: rastopiti vosak, dodati okuse. Da bi aroma bila izražena, potrebno je dodati 4-6 kapi parfema na 100 g voska. Bolje je ne pretjerivati, čak i ako se u fazi stvaranja svijeće aroma čini nedovoljnom. Postoji rizik od dobivanja oštrog, neugodnog mirisa u gotovoj svijeći.

Zatim ulijte smjesu u običnu staklenu čašu. Ne zaboravite umetnuti fitilj. Kad se smjesa malo stvrdne (ne skroz), na vrh utisnite nekoliko zrna kave – za ukras i dodatnu aromu.

Svijeće ukrašene lavandom, vanilijom i magnolijom

Za izradu mirisnih svijeća trebat će vam:

  1. vosak;
  2. arome i eterična ulja;
  3. kupa;
  4. držač;
  5. fitilj;
  6. unaprijed tiskane naljepnice. Od tada možete pripremiti tematske naljepnice: s pahuljicama, božićnim drvcima, prijateljskim željama.

Omjer eteričnih ulja za svijeće bit će sljedeći.

Lavanda
• 2 dijela lavande;
• 3 dijela vanilije;
• 1 dio sandalovine.

vanilija
• 2 dijela vanilije;
• 1 dio orhideje.

Magnolija
• 3 dijela vanilije;
• 1 dio magnolije.

Učvrstite fitilje u posudama. Pripremljenu masu izliti i ostaviti da se stegne. Staklenke omotajte papirnatim naljepnicama i zalijepite ih.

Spa svijeće s dva fitilja

Za izradu spa svijeća bolje je uzeti opuštajuće, senzualne mirise: pačuli, ylang-ylang, sandalovo drvo, egzotično cvijeće. Idealne su široke, ravne limene staklenke (posude) s poklopcem.

Tehnologija izrade spa svijeća razlikuje se samo po tome što trebate umetnuti dva fitilja. Zatim se ulije voštana masa i ostavi da se stvrdne.

Čarobne novogodišnje svijeće sa svjetlucavim sjajem

Za Novu godinu nikada nije previše čarolije, pa ima smisla napraviti još divnih svjetlucavih svijeća s iskricama. Uzmite male srebrne posudice i glittere (rasuti glitter) različitih boja.

U otopljenu voštanu masu dodajte omiljeni miris (po želji) i ulijte u kalupe. Dok se vosak nije stvrdnuo, posipajte šljokice po površini. Ostavite da se osuši, prethodno ojačavši fitilj.

Također bi bilo dobro ukrasiti poklopce. Ispišite odgovarajuće motive na samoljepljivi papir, izrežite ih i pažljivo zalijepite izravnavajući nabore.

Svijeće u čašama

Još jedna ideja za blagdansko ukrašavanje svijećama je izrada u čašama s finim uzorkom. Metoda proizvodnje neće se bitno razlikovati od gore opisanih. Vosak se mora otopiti, uliti u čaše s prethodno umetnutim fitiljima i ohladiti. Izvrsni i neobični ukrasi za aristokratsku čajanku su spremni!

Prugaste svijeće s voštanim bojicama

Dječje voštane bojice izvrsna su boja za vosak. Otopite vosak (sojin je dobar) zajedno s bojicama (najprije ih morate razlomiti na male komadiće).

Ulijte u prozirne čaše ili staklenke u slojevima. Svaki sloj mora se ostaviti da se stvrdne. Rad se može činiti mukotrpnim i sporim, ali rezultat će biti šarene ukrasne svijeće, kao i zadivljeni pogledi gostiju.

Svijeće od bundeve

Proces izrade svijeća od ukrasnih plodova minijaturnih bundeva sličan je izradi svijećnjaka od naranči. Obavezno uklonite jezgru s pulpom i sjemenkama, jer je to prvi dio bundeve koji počinje propadati.

Zatim otopite vosak i ulijte ga u bundeve, ostavite da se osuše.

voštane svijeće

Temeljne svijeće možda su najlakše napraviti kućne ukrasne svijeće. Kao što je spomenuto na početku članka, podloga je gotova ploča, obično izrađena od prirodnog pčelinjeg voska. Vosak također može biti obojen ili aromatiziran. Lako ga je izrezati na željenu veličinu i stvoriti cijelu kolekciju svijeća različitih visina i promjera.

Kako napraviti svijeće od voštane podloge korak po korak.

  • Odrežite fitilj malo duži od visine buduće svijeće.

  • 2. Stavite konac na rub temeljnog lista i počnite smotati čvrstu “rolu”.

  • 3. Možete stati i odrezati temelj u bilo kojem trenutku. Najbolje je koristiti rezač ili oštar nož i metalno ravnalo kako biste dobili ravni rub.

  • 4. Nakon što ste ga razvaljali do kraja, nježno zagladite rub prstom da učvrstite rub.

  • 5. Oštrim nožem odrežite bazu svijeće tako da može ravno stajati na stolu.
  • 6. Po potrebi skratite fitilj na vrhu. Može se nadopuniti naljepnicom.

Svečani svijećnjak sa šljokicama

Kao što je već spomenuto, blagdani su vrijeme za svjetlucanje, a sjaja neće biti previše! Najlakši način da vašem odmoru dodate šik i sjaj je ukrašavanje svijećnjaka. Napravite nekoliko svijeća u čašama gore opisanom metodom.

Zatim na donju polovicu posude nanesite tanak sloj ljepila (na primjer, PVA) ili brzosušećeg laka. Šljokice izlijte na pladanj ili tanjur i zarolajte svijećnjak da se zalijepi. Malom četkicom iščetkajte višak svjetlucanja. Počnimo slaviti!

DIY svijeće postat će ugodan element zimskog dekora. Možete ih pokloniti i svojim najdražima uz najtoplije novogodišnje želje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki