Rak debelog crijeva: pet najboljih poteza koji smanjuju rizik

Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešće dijagnosticiranih karcinoma u svijetu. No, to je bolest koja se može spriječiti i liječiti ako se na vrijeme dijagnosticira, ističu gastroenterolozi dr. Felice Schnoll-Sussman iz Medicinskog centra Weill Cornell Presbyterian Hospital i dr. Benjamin Lebwohl iz Medicinskog centra Columbia. Sveučilište.

The preventivni pregledi za rak debelog crijeva ključni su potez koji mnogi nažalost zanemaruju, u smislu zaštite od ove po život opasne zloćudne bolesti.

THE preventivna kontrola može spasiti živote, budući da bolest u ranim fazama ne pokazuje simptome. Kolonoskopija se preporuča u dobi od 50 godina, a drugi nakon 45, za muškarce i žene. Rak debelog crijeva treći je najčešći rak u svijetu s 1,8 milijuna novih slučajeva dijagnosticiranih svake godine. Gotovo svi slučajevi raka debelog crijeva su adenokarcinomi koji se mogu dijagnosticirati tijekom kolonoskopije.

Probir se mora obaviti ranije ako postoji obiteljska anamneza (rak debelog crijeva ili polipi) koja zahtijeva rana provjera, anamneza upalne bolesti crijeva ili određene nasljedne bolesti koje mogu povećati pacijentovu osjetljivost, kao što je Lynchov sindrom.

THE prestanak pušenjathe prirodna aktivnost i zdrava dijeta što uključuje izbjegavanje prerađenog mesa i odabir puno hrane bogate vlaknima povezani su sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva.

Dva istraživača u svom članku u časopisu Journal of the National Cancer Institute objašnjavaju kako je vježbanje povezano sa smanjenim rizikom smrti od raka debelog crijeva i dojke.

Rak debelog crijeva ne diskriminira. Jednoj od dvadeset odraslih osoba u svijetu bit će dijagnosticirana bolest. Karcinogeneza debelog crijeva je proces koji traje godinama. Rak se obično razvija u tlu polipa.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki