Vjeruje se da aluminijsko posuđe, koje je vrlo popularno zbog niske cijene, može predstavljati opasnost za zdravlje.
Opasnost dolazi od metala koji može prodrijeti u hranu.
Unatoč činjenici da nas u normalnim uvjetima od ove negativne pojave spašava sloj oksidnog filma koji se prirodno pojavljuje na stijenkama i dnu posuđa, pod utjecajem kiselina sadržanih u povrću i voću zaštita može biti uništena.
Što možete kuhati u aluminijskom posuđu?
Zabrana se ne odnosi na sljedeće “kategorije” doručka, ručka i večere:
- juhe na bazi mesa i ribe, riblja juha;
- jaja;
- kaša kuhana u mlijeku;
- tjestenina, palačinke, knedle, knedle – općenito proizvodi od tijesta;
- jela od povrća koja ne sadrže ocat ili druge kiseline – krumpir, tikvice, patlidžan itd.
Što ne kuhati u aluminijskom posuđu
Ne preporučuje se kuhanje sljedećih jela u aluminijskom posuđu:
- boršč (i crveni i zeleni), juha od kiselog kupusa;
- kompoti i džemovi;
- grah u umaku od rajčice, pirjani i kiseli kupus, sve marinade i kiseli umaci;
- fermentirani mliječni proizvodi kao što su kiselo vrhnje, fermentirano pečeno mlijeko, svježi sir, kefir.
Sve to može dovesti do toga da metal dođe u kontakt s hranom i uđe u tijelo.
Umjesto običnog aluminijskog posuđa možete koristiti višeslojno posuđe koje, iako skuplje, nije opasno za zdravlje jer je iznutra obloženo kvalitetnim nehrđajućim čelikom.
Ranije su BelNovosti pisale o tome zašto ne biste trebali piti iz šalice ili šalice u kojoj je ostavljena žlica.