Zašto je zimi važno jesti naranče svaki dan?

Bliži nam se zima, a mnoge od nas povezuje s prekrasnim mirisom naranči kojih ove sezone ima u izobilju.

Naranče kod nas ne rastu, već se donose iz toplih zemalja, gdje je zima vrijeme kada prirodno sazrijevaju. Samim time sadrže izuzetno visoku količinu vitamina i minerala, što je dobar razlog da naranče budu redoviti proizvod na stolu.

Zašto je zimi važno jesti naranče svaki dan?

Naranče kontroliraju razinu kolesterola

Naranče su bogate vlaknima i antioksidansima koji učinkovito snižavaju razinu kolesterola, održavaju elastičnost krvnih žila i normaliziraju krvni tlak.

Naranče
Fotografija: © Belnovosti

Sve to pomaže u poboljšanju rada krvnih žila i srca te štiti od začepljenja i suženja arterija.

Naranče su dobre protiv raka

Budući da su naranče bogate antioksidansima i vitaminom C, to ih čini vrlo dobrima u borbi protiv raka.

Naranče su odličan način za smanjenje rizika od malignih promjena u stanicama i tkivima.

Naranče imaju protuupalna svojstva.

Zahvaljujući bogatoj prisutnosti antioksidansa, vitamina i minerala, naranče smanjuju ukupnu upalu u tkivima, što ne samo da smanjuje rizik od kroničnih bolesti i raka, već pomaže u zaštiti od infekcija i virusa.

Naranče su bogate vitaminom C, koji je važan i vrijedan za funkcije imunološkog sustava, jer sudjeluje u proizvodnji bijelih krvnih stanica i drugih imunoloških stanica.

Naranče čine kožu i kosu zdravima

Opet, zbog ogromne količine vitamina C i antioksidansa, naranče su dobre i za kožu i kosu.

Vitamin C glavni je sudionik u sintezi i apsorpciji kolagena koji poboljšava strukturu kože, usporava starenje, a kosu čini živahnom i sjajnom.

Naranče su dobre za oči

Naranče poboljšavaju vid. Vrlo su bogate vitaminom A koji im daje karakterističnu narančastu boju.

Vitamin A je snažan antioksidans koji je izravno povezan sa zdravljem očiju. Smanjuje upalu u strukturama oka i smanjuje njihovu degeneraciju.

Naranče su dobre za jetru

Opet, sadržaj vitamina A u narančama pomaže u zaštiti jetre od oštećenja, stimulira njezine funkcije, eliminira toksine i podupire sintezu jetrenih stanica i enzima. Također smanjuje upalu, što štiti od bolesti jetre.

Naranče su dobre i za bubrege

Naranče su bogat izvor vode i vlakana koji olakšavaju rad bubrega, potiču stvaranje urina, eliminiraju toksine te smanjuju rizik od bubrežnih bolesti i infekcija.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki