Fotografija: Pixabay.com
Krumpir nedvojbeno zauzima najviše skladišnog prostora, bilo da ga čuvate u podrumu, u ormaru, na polici ili u hladnjaku. Ali da biste spremili krumpir nekoliko mjeseci unaprijed, morate se potruditi. Isto vrijedi i za mrkvu.
Dobra vijest je da se i krumpir i mrkva čuvaju pod sličnim uvjetima – 1-2 stupnja i 85-90% vlažnosti. Mogu prezimiti u posebnim drvenim sanducima posutim piljevinom, lišćem aronije ili pijeskom. Veličina kutije treba biti mala – idealno je ako se u njoj ne skupi više od 15 kg mrkve.
Pogledajte više:
Prije spremanja krumpira i mrkve za skladištenje, dobro ih osušite, držite ih nekoliko dana na otvorenom, blago zasjenjenom, dobro prozračenom mjestu. Zatim ih razvrstajte, odbacite bolesne i oštećene.
Ako skladištite u podrumu ili hladnjaku i previše je vlažno, možete napraviti podlogu od kuhinjskog papira posutog piljevinom, solju ili lišćem kaline.