Znanstvenici su otkrili što tijelu čine 2 žlice meda dnevno

Studija iz 2022. otkrila je kako med utječe na naše tijelo. Ovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu “Nutrition Reviews”, a proveli su ga znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu.

Preporuke narodne medicine za poboljšanje rada mozga

Istraživači su se usredotočili na 18 različitih kontroliranih ispitivanja koja su uključivala više od 1110 ispitanika i trajala su u prosjeku oko dva mjeseca. Željeli su utvrditi kakav i koliki je utjecaj meda na kardiovaskularne metaboličke čimbenike rizika.

Rezultati pokazuju kako med ima pozitivan učinak na zdravlje srca, odnosno povoljno utječe na razinu šećera i kolesterola u krvi.

“Ovi rezultati su iznenađujući s obzirom na to da je med približno 80 posto šećera. Ali med je također kompleksan sastav šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i rijetkih bioaktivnih spojeva koji su vrlo korisni za zdravlje”, zaključili su istraživači koji su proveli studiju.

Imate problema s govorom i hodanjem u isto vrijeme? To bi mogao biti znak starenja mozga

“Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost sprječavanja krvnih ugrušaka, ali i fenolne spojeve koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i štite stanice od oksidativnog stresa“, kaže nutricionistica Catherine Hervazio.

Stručnjaci kažu da su jedna do dvije žlice sirovog meda dnevno dovoljne da unesete hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje.

Stručnjaci kažu da su jedna do dvije žlice sirovog meda dnevno dovoljne da unesete hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje.

Sirovi med nije podvrgnut nikakvim metodama obrade, zbog čega zadržava više hranjivih tvari i antioksidansa od prerađenog meda. “Jesti med u njegovom najprirodnijem stanju najbolja je opcija”, kaže Kathryn./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki