7 nijansi uspješnog uzgoja rajčica na prozorskoj dasci: jesu li vam poznate?

Ako želite ubrati pristojnu žetvu od grmova rajčice uzgojenih na vlastitoj prozorskoj dasci, kako god pogledali, morat ćete se jako potruditi.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, podijelila je tajne koje će vam pomoći da postignete svoj cilj.

1. Rasvjeta

Zima uvijek znači kratki dan, a nedostatak svjetla za biljke ide ruku pod ruku sa stresom. Stoga zaključak – za uzgoj rajčice na prozorskoj dasci jednostavno je potrebna dodatna rasvjeta.

2. Tlo

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Tlo mora zadovoljavati tri karakteristike: hranjivu vrijednost, kao i dobru vodo- i zračnu propusnost. Možete koristiti gotovu zemlju ili onu uzetu iz vlastitog vrta – međutim, u ovom slučaju svakako je treba dezinficirati posebnim spojevima.

3. Vlažnost

Da bi ovaj pokazatelj bio na dovoljnoj razini, posude s rajčicama stavite na posude s mokrom drenažom. Drugi obvezni postupak je prskanje.

4. Zalijevanje

Za vlaženje tla u posudama koristite staloženu vodu i zalijevajte tlo pomoću kante za zalijevanje s dugim izljevom.

5. Sjemenke

Nemojte misliti da je bilo koje sjeme prikladno za uzgoj u zatvorenom prostoru. Prikladne sorte uključuju “Balkonsko čudo”, “Kameni cvijet”, “Mala zvijezda”, “Betta” itd.

6. Temperatura

Ne znaju svi za to, ali promjene temperature i hladnoća koja dolazi s prozora mogu poništiti sve napore za uzgoj rajčica na prozorskoj dasci. Problem možete riješiti pomoću toplinske prostirke.

7. Hranjenje

Da biste dobili pristojnu žetvu, ne zaboravite hraniti rajčice. Dakle, prvo gnojivo (kompleks) treba primijeniti nakon što sadnice imaju 4 prava lista. Ako primijetite da su vam se sadnice rajčice počele izvlačiti, pokušajte koristiti gnojivo pod nazivom “Solarna energija”. Još jedan čest problem je sušenje lišća. Da biste to riješili, pokušajte koristiti folijarnu prihranu na bazi kalijevog metaborata.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki