6 osnovnih grešaka koje činimo prilikom čišćenja hladnjaka

Hladnjak je središnji kućanski aparat naše kuhinje, stoga njegova čistoća nije samo estetika.

Vrlo je važno poduzeti odgovarajuće mjere za njegovo održavanje, ali i pravilno čišćenje.

Na taj način osiguravamo da će sva naša hrana ostati jestiva dok štedimo novac na popravcima ili zamjeni.

Stručnjaci za električne uređaje ističu neke osnovne pogreške koje činimo prilikom čišćenja hladnjaka i objašnjavaju kako ih popraviti.

Ne čistimo gumu na vratima

Elastična traka koja se pričvršćuje na vanjski rub vrata našeg hladnjaka i zamrzivača kako bi se ispravno zatvorila treba redovito čišćenje, baš kao i ostatak hladnjaka. Za čišćenje nam je potrebno sljedeće: stara četkica za zube, ocat i voda. Prvo napravimo smjesu miješajući 1 žličicu. octa u pola šalice vode. Zatim umočite četkicu za zube u smjesu i temeljito izribajte gumu. Na taj način ćemo moći ukloniti prljavštinu, a da ne oštetimo gumu.

U zamrzivaču koristimo vrlo mokru krpu

Kada čistite unutrašnjost zamrzivača, dobro je ne smočiti krpu ili spužvu za čišćenje previše i paziti da ne kaplje, kako ne bi prenosila vlagu. Voda na stražnjoj strani stijenke zamrzivača može stvoriti led, koji blokira cirkulaciju zraka i uzrokuje probleme s hlađenjem.

Čistimo jakim kemikalijama

Iako su jake kemikalije učinkovite u dezinfekciji površina, mogu ostaviti jak miris koji lako apsorbiraju hrana ili led. Zato je najbolje rješenje za čišćenje unutrašnjosti hladnjaka – kažu stručnjaci – mješavina octa i vode, kao što smo već spomenuli. Ako ćemo potpuno ukloniti ladice ili police, možemo koristiti i sapunicu u sudoperu. Samo ih dobro isperite i osušite prije nego što ih vratite na mjesto.

Proliveno ne čistimo odmah

Ako predugo čekamo na čišćenje mrlja ili prskanja, možemo završiti s previše vlage u našem hladnjaku, što može oštetiti naš uređaj. Osim toga, to će sigurno biti teži i dugotrajniji proces. Zato stručnjaci preporučuju da sve ostatke tekućine ili krutine uklonimo čim ih pronađemo.

Površine nakon čišćenja ne sušimo

Vlažna i tamna okolina pruža idealne uvjete za rast plijesni. Zato nakon čišćenja osiguravamo da svaki dio hladnjaka bude potpuno suh.

Ne uklanjamo čep prije dubinskog čišćenja

Ne zaboravite da je hladnjak električni uređaj, pa kada ga dubinski čistimo i zbog toga trošimo puno vode, moramo ga isključiti iz utičnice kako bismo izbjegli rizik od strujnog udara.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki