Ova žitarica može pomoći kod mršavljenja, dijabetesa i pamćenja

Ova žitarica je vrsta zrna pšenice koja je bogata hranjivim tvarima. Prepuna je vlakana, proteina, vitamina i minerala i jedna je od najboljih namirnica za zdravlje crijeva.

Farro je malo, svijetlosmeđe zrno pšenice koje podsjeća na ječam i ima vanjski sloj mekinja. Popularan je za juhe, variva i salate zbog svoje žvakaće teksture i okusa.

Farro se često opisuje kao drevna žitarica jer je ostao nepromijenjen stotinama ili čak tisućama godina. To znači da nije prerađena, kao moderna pšenica.

5 zdravstvenih dobrobiti konzumiranja Farra:

  • Smanjuje rizik od bolesti
  • Pomaže zdravlju mišića
  • Regulira šećer u krvi
  • Jača zdravlje mozga
  • Načini konzumiranja farroa

Smanjuje rizik od bolesti

Prehrana bogata vlaknima s cjelovitim žitaricama kao što je farro može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Konzumiranje više vlakana povezano je s manjim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva.

Farro također sadrži antioksidanse poput polifenola, karotenoida, fitosterola i selena. Antioksidansi su spojevi pronađeni u biljkama koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica u tijelu. Istraživanje je zaključilo da konzumacija antioksidansa može smanjiti rizik od kroničnih bolesti smanjenjem upale.

Pomaže zdravlju mišića

Farro je dobar izvor magnezija, minerala koji je našem tijelu potreban za rad mišića. Naše stanice koriste magnezij za razvoj jakih kostiju i zdravih mišića. Magnezij je također neophodan za funkcioniranje živčanog sustava i održavanje normalnog rada srca.

Regulira šećer u krvi

Vlakna u farru mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i spriječiti dijabetes tipa 2. Konzumiranje žitarica kao što je farro pomaže vašem tijelu u regulaciji šećera u krvi i razine inzulina.

Jača zdravlje mozga

Osim što sprječavaju kronične bolesti, antioksidansi koji se nalaze u farru također mogu poboljšati zdravlje mozga. Antioksidansi sprječavaju oštećenje stanica i igraju ulogu u sprječavanju neurodegenerativnih bolesti poput demencije.

Pomaže u održavanju i mršavljenju

Mnogim ljudima farro može pomoći u održavanju ili mršavljenju. Farro je bogat proteinima i vlaknima, zbog čega se dulje osjećate sitima nakon što ga pojedete. Hrana bogata proteinima smanjuje razinu hormona povezanih s gladi. To vam može pomoći da se osjećate siti s manjim porcijama hrane.

Načini konzumiranja farroa

Farro je jednostavan za pripremu. Najbolji način da skuhate farro je kuhati ga u vodi dok ne omekša. Morate pustiti farro da se namače u vodi preko noći prije nego što ga skuhate.

Kojoj hrani možete dodati Farro:

  • juhe
  • Kuhano
  • Salate
  • Tacosi
  • Punjene paprike ili ćufte od bundeve
  • Zobena kaša

Koristite farro umjesto riže ili svojih uobičajenih žitarica kako biste pojačali hranjive tvari i okus.

Zaključak

Farro je cjelovita žitarica koja podsjeća na ječam i bogata je vlaknima, proteinima i drugim zdravim vitaminima i mineralima. Ima žvakaću teksturu i orašasti okus. Dodavanje ove drevne žitarice vašoj prehrani može pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti, poboljšati zdravlje crijeva i mozga, podržati vaš mišićni sustav i bolje upravljati svojom težinom.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki