Kako promijeniti džipa – nitko nas ne želi staviti na listu pacijenata?

Moramo promijeniti liječnika opće prakse, ali ispada da ne možemo zakazati kod drugog jer nigdje ne primaju nove pacijente. Kako postupiti u ovom slučaju – ne može li cijela naša obitelj, zajedno s djetetom, biti bez osobnog liječnika?

Marina Andreeva, Varna

Pravila za izbor liječnika opće medicine (GP) utvrđena su Pravilnikom o ostvarivanju prava na pristup zdravstvenoj zaštiti. Sukladno članku 4. stavku 1. ove uredbe: “Zdravstveno osigurane osobe imaju pravo na slobodan izbor liječnika u zdravstvenoj ustanovi za primarnu zdravstvenu izvanbolničku zaštitu na području cijele države koja ima sklopljen ugovor s RZZO-om”. Izbor liječnika opće prakse je osobni.

U zakonskim okvirima ne postoji pravilo prema kojemu liječnik opće medicine može odbiti upisati pacijenta zdravstvenog osiguranja koji ga je odabrao u svoju listu pacijenata.

U slučaju da vas liječnik opće prakse odbije uvrstiti u svoju listu pacijenata, možete se obratiti nadležnom Zavodu za zdravstveno osiguranje, gdje pružaju punu pomoć zdravstvenim osiguranicima koji im se obrate, a imaju poteškoća u slobodnom ostvarivanju prava na izbor liječnika u zdravstvenu ustanovu za primarnu izvanbolničku medicinsku zaštitu i dati im podatke o liječnicima opće medicine koji imaju sklopljen ugovor s RZZO-om u nadležnom zdravstvenom okrugu.

Kako iz pitanja nisu jasni razlozi “odbijanja” svih liječnika opće prakse kojima ste se obratili sa zahtjevom da vas uvrste na svoju listu pacijenata, možete podnijeti i pismeno izvješće ravnatelju nadležnog RHOC-a gdje će vas odvesti potrebne radnje kako bi se za vas i vašu obitelj mogao odabrati liječnik opće prakse.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki