Neobični indijski praznici posvećeni ženama

Obilježavajući Međunarodni dan žena 8. ožujka, navikli smo primati cvijeće i pažnju muškaraca, ali često ne razmišljamo o tome da se u drugim zemljama Dan žena obilježava drugačije.

Upečatljiv primjer koji pokazuje te razlike je Indija.

Povijest Indije seže pet tisuća godina unatrag, mnogi su datumi obilježeni u njezinom kalendaru praznika, ali 8. ožujka nije dan odavanja počasti ženama, iako se slavi, iako ne tako široko.

Na naš uobičajeni Dan žena, Hindusi slave Holi – svijetli događaj popraćen igrama s raznobojnim prahom razrijeđenim vodom, paljenjem vatre, plesom i zabavom.

Postoji nekoliko praznika posvećenih ženama, au različitim dijelovima Indije popraćeni su raznim ceremonijama i svečanostima, ali teško da se mogu nazvati analozima Međunarodnog dana žena.

ruke

Ispod je opis nekih od njih.

Gangaur

Svake godine u ožujku i travnju stanovnici Rajasthana organiziraju šarene ceremonije na ulicama grada.

Glavni sudionici festivala su žene koje upućuju molitve za dobrobit obiteljskog života.

Praznik je posvećen božici Gauri, jednoj od inkarnacija božice Parvati, koja personificira ženski princip u hinduističkoj mitologiji.

Neudane žene joj se mole za sreću u obiteljskom životu, a udane žene za dobrobit u kući. Festival je popraćen procesijom s figuricama Parvati i njezinog supruga Shive kroz grad.

Žene nose šarene sarije i skupocjeni nakit kako bi proslavile festival.

Vasanta Navratri

I u Indiji postoji jednako živopisan praznik posvećen božici Majci Shakti, koja se poštuje kao majka svih ljudi.

Događaj je podijeljen u tri dijela, od kojih svaki traje tri dana, tijekom kojih se poštuje svaki od oblika Shakti: Durga, Lakshmi, Saraswati.

Stanovništvo Indije sastoji se od nekoliko stotina nacionalnosti i svaka ima svoje korijene, tradiciju i praznike.

Stoga narodi ove ogromne zemlje slave mnoge praznike, od kojih je svaki jedinstven u svom okusu.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki