Ljetna sezona nudi mnogo i raznoliko povrće na tržnicama i prava je dilema što odabrati kako biste dobili najbolje za svoj novac.
Gubitak 10 kg mjesečno je stvaran
Nedavno smo saznali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio jedno od najzdravijih povrća.
Riječ je o potočarki. Ova je salata osvojila maksimalnih 100 bodova, a slijede je kineski kupus, blitva, cikla i špinat.
Što se voća tiče, CDC kaže da su najzdravije rajčice. Botanički gledano, smatraju se voćem i broj su 20 na popisu CDC-a, što ih stavlja odmah iznad limuna.
Rajčice su pune antioksidansa za koje se zna da pomažu u zaštiti od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih kroničnih stanja.
Ovo voće je najopasnije za ljude s visokim šećerom u krvi
Što rajčicu čini tako hranjivom?
CDC-jeva kategorizacija voća i povrća temelji se na količini od 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčica je niskokalorično voće čiji je nutritivni profil sličan onom povrća.
Prosječna rajčica teži 60 grama, sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogat likopenom koji mu daje crvenu boju.
“Konzumacija rajčica i proizvoda na bazi rajčica može pomoći u zaštiti tijela od raka i bolesti srca”, kaže nutricionistica Sherry Berger, pozivajući se na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.
Tada je utvrđeno da konzumacija rajčice i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.
Rajčice su također bogate vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete povećati kombiniranjem rajčica sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!