4 prekrasne sobne biljke koje ne zahtijevaju trud

Jesen polako odlazi – ako je uopće i došla – i vjerojatno ograničavate svoje izlaske u prirodu. Prilika da unesete prirodu u svoj dom sa sobnim biljkama.

Dojmljivog su izgleda, trendi i, upravo one koje preporučujemo, ne zahtijevaju posebnu njegu za njihovo održavanje.

Idealne za početnike (ili one s malo vremena), oplemenit će vaš prostor i ispuniti vas pozitivnim raspoloženjem.

1. Sanseviera (Sanseviera trifasciata) iz obitelji AsparagaceaeDivljenja vrijedna i “elegantna” sanseviera ukrasit će prostor i filtrirati otrovne tvari iz zraka u kući. Višegodišnja biljka, poznata i pod nazivom “svekrvin jezik”, zbog oblika listova: dugački su (do dva metra), kopljasti, tvrde teksture i šiljastih rubova.

To je biljka koja voli biti zaboravljena. Zalijevajte štedljivo ili će istrunuti. Zimi je potrebno zalijevati jednom mjesečno, dok u ostalim godišnjim dobima dva puta mjesečno, ovisno o vlažnosti tla. Kako bi žuti obris lišća ostao živ, stavite ga na svijetlo mjesto s neizravnom sunčevom svjetlošću.

Podnosi i polusjenovite položaje, uz opasnost da joj listovi izblijede. Kao i većina sukulenata, voli lagano, dobro drenirano tlo. Ne zaboravite ga presaditi svake dvije do tri godine, ovisno o njegovom rastu.

2. Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia) iz obitelji Araceae
Zamiokulkas ili ZZ biljka a ne Zamia, kako smo je navikli zvati. Višegodišnja biljka koja doseže visinu do 60 cm. Iz središnjih izdanaka nosi karakteristične tamnozelene ovalne sjajne listove koji okomito rastu iz rizoma. Svojim rizomima skladišti vodu u podzemlje, što je čini posebno otpornom biljkom u sušnim uvjetima.

To je biljka koja sporo raste i preferira jaku, neizravnu sunčevu svjetlost, ali može rasti u mnogim svjetlosnim uvjetima. Sada zalijevajte jednom mjesečno, a ljeti dva puta. Kako bi boja lišća ostala svijetla, jednom svaka dva mjeseca, od proljeća do jeseni, dajte mu tekuće gnojivo bogato dušikom.

To je biljka koja se lako razmnožava. Sve što trebate učiniti je podijeliti njegove rizome i presaditi ih u zasebne posude u proljeće.

3. Žudnja (Epipremnum aureum) iz obitelji AraceaeJoš jedna popularna sobna biljka koja uspijeva uz minimalnu njegu je Pothos. To je višegodišnja zimzelena biljka sa zelenim ili zelenkasto-žutim listovima u obliku srca, koja brzo raste i može dati stabljike duge tri metra ili više.

Penje se ili visi i dodaje pravi osjećaj prirode vašem domu. Ako imate ručno izrađene makrame posude (viseće posude za biljke), one su savršene biljke za staviti unutra.

Preferira srednje do svijetlo mjesto i treba ga zalijevati kada mu se tlo osuši. Još jedna prednost je što čisti zrak od otrovnih zagađivača. Naime, NASA-ina studija za čistu atmosferu uvrstila ju je među 10 najučinkovitijih biljaka za čišćenje zraka u zatvorenim prostorima.

To je biljka koja vrlo lako stvara korijenje u vodi i dat će vam koliko god želite novih biljaka. Dajte svom domu dašak svježine punjenjem staklenih posuda sladostrašću. Držite njihove listove podalje od vode i dugo ćete uživati ​​u njima.

4. Spatifilum (Spathiphyllum sp) iz porodice AraceaeSobna biljka koja se nalazi na NASA-inom popisu kao najučinkovitija za filtriranje zraka je nitko drugi do prekrasni miroljubivi ljiljan. Biljka s elipsoidnim lišćem i elegantnim bijelim cvjetovima koji podsjećaju na “ljiljan”. Idealan je izbor za vašu spavaću sobu, budući da ima sposobnost funkcioniranja kao prirodni odvlaživač zraka.

Stavite ga na svijetlo toplo mjesto bez izravnog sunčevog svjetla jer postoji opasnost od opeklina na listovima.

U jesen i zimi zalijevajte jednom tjedno, a ljeti tek kad se tlo prosuši. U slučaju da zaboravite, spathiphyllum će vas odmah upozoriti, poprima uveo izgled i nakon zalijevanja odmah reagira i vraća se u život.

novinovac.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki