Ako na svom mjestu imate staklenik, prije ili kasnije možete primijetiti da je tlo u njemu poprimilo zelenu nijansu.
Kao što je objasnila Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronomkinja i dizajnerica krajolika, mahovina i modrozelene alge su “zahvalne” za ovaj učinak.
Njihov aktivan razvoj može biti potaknut previsokom vlagom i karakteristikama samog tla – ako je glinasto i pregusto. Nedostatak drenaže samo pogoršava situaciju.
Budući da zelena zemlja može uzrokovati zakiseljavanje tla, potrebno je odmah poduzeti odgovarajuće mjere.
1. Za početak uklonite sloj zemlje od 2-3 cm s površine.
2. Gredice u stakleniku zalijte 5% otopinom željeznog sulfata. Za pet četvornih metara trebat će vam 10 litara lijeka.
3. Dodatno upotrijebite mješavinu pripremljenu od 150 g pepela i 300 g dolomitnog brašna (količina je navedena po “kvadratu”). Nakon prskanja, pepeo i dolomit se ostavljaju jedan dan, a zatim se iskopaju na bajunetu lopate.
4. Nakon još 3 dana, vrijeme je za humus, koji će trebati 10 litara po četvornom metru površine.
5. Ako su tla teška, neće škoditi korištenje krupnog riječnog pijeska (količina je ista – 10 litara po “kvadratu”).
6. Malčirajte zasađene usjeve slamom ili travom, a također ne zaboravite zalijevati tlo u stakleniku trichodermom – dovoljno je nekoliko puta po sezoni.