Nevjerojatna mjesta u Francuskoj koja bi svaki turist trebao posjetiti

Izletnički odmor u Francuskoj nevjerojatno je raznolik.

Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe.

Naravno, prva stvar koja vam pada na pamet kada razmišljate o Francuskoj je tajanstveni šarm Pariza, koji osvaja i tjera vas da u ovaj grad dolazite iznova i iznova, svaki put otkrivajući nešto novo i nepoznato.

Ako prvi put idete u Pariz, vjerojatno ćete se popeti na ažurnu “pastiricu oblaka” – Eiffelov toranj, prošetati Champs Elysees, posjetiti katedralu Notre Dame i diviti se njenim vitrajima.

Možda se popnete na toranj katedrale, do poznatih šarmantnih gargojla, koji su ovo mjesto odabrali s razlogom – uostalom, odavde se otvara tako prekrasan pogled na grad…

toranj

Moći ćete posjetiti Louvre, jedan od najvećih i najbogatijih muzeja na svijetu, te vlastitim očima vidjeti Mona Lisu i Milosku Veneru, prošetati Montmartreom – četvrtom umjetničke boemije, koja je inspirirala mnoge poznate umjetnike i pjesnici, idite do bazilike Sacré-Coeur i iz njenog podnožja se divite prostranom Parizu koji je pred vama…

Ali Francuska nije samo Pariz. Zanimaju li vas francuske pokrajine, nekoć samostalni posjedi koji su potpali pod vlast francuske krune, posjetite barem njihove najveće gradove.

Oni će vam pomoći da steknete uvid u bogatu povijest pokrajine. Orleans (dolina Loire) rodno je mjesto Ivane Orleanske, Dijon (Burgundija) jedno je od najvećih središta francuskog vinarstva, francuski vladari krunjeni su u Reimsu (Champagne), Saint-Malo (Bretanja) najveća je gusarska luka odakle osvajači mora zaplovili su vodama Atlantika…

Ako ste ljubitelj gotičke arhitekture, zasigurno će vas zanimati velebne katedrale Reimsa, Rouena, Chartresa, Metza, Dijona, Strasbourga i mnogih drugih gradova – uostalom, svaki manje ili više veći grad ima katedralu posvećenu našem Lady, a u svakom gradu je poseban, nije sličan drugima.

Posjetite i benediktinski samostan Saint-Michel u Bretanji – veličanstvenu utvrdu na ogromnoj stijeni koja se za vrijeme plime pretvara u otok.

Ljubitelji drevnih palača, dvoraca i tvrđava, prožetih duhom povijesti, svakako bi trebali proputovati dolinom Loire s lancem veličanstvenih dvoraca, nekoć toliko omiljenih francuskim kraljevima.

Ogromni, veličanstveni Chambord sa svojim prekrasnim tornjevima kao da je došao ravno iz ilustracije bajke. Palača i parkovi Chenonceau još uvijek čuvaju uspomenu na svoje najpoznatije vlasnike – ljubavnicu Henryja II Dianu de Poitiers i njegovu zakonitu suprugu Catherine de’ Medici, koja je nakon smrti svog muža odavde protjerala svoju suparnicu.

A u Amboiseu, omiljenom dvorcu Karla VIII. i Franje I., veliki Leonardo da Vinci pokopan je u kapeli svetog Huberta.

A ako samo želite uroniti u atmosferu ruralne Francuske, unajmite automobil i provozajte se kroz šarmantna mjesta i gradove kao što su Colmar (Alsace) ili Beaune (Burgundija), koji kao da se nisu nimalo promijenili od srednjeg vijeka i renesansa.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki