Čuvajte se pogrešaka: 5 pogrešaka pri branju rajčica zbog kojih mogu uginuti u fazi sadnice

Smatra se da su sadnice rajčice spremne za branje odmah nakon što klice proizvedu prvi par pravih listova.

Sadnja sadnica nije teška, ali ponekad zbunjuje nove vrtlare. Samo su uvrijeđeni kada puno truda propadne.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije Belnovosti, agronom i krajobrazni dizajner, govori o pravilima branja rajčica.

Pretjerano hranjenje

Nema smisla hraniti mlade izdanke čime god vam srce poželi. Tlo ispod sadnica ne smije biti sastavljeno od previše hranjivih komponenti, inače korijenje može izgorjeti.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Prelijevanje

Branje se obavlja kada je zemljana kugla mokra. Ali ne možete zalijevati sadnice istog dana. To treba učiniti nekoliko dana prije zahvata.

U suprotnom, kada vrtlar počne saditi sadnice odvojeno, korijenje bi se moglo potrgati zbog teške zemlje koja se zalijepila za njih.

Pogreška u mjerenju vremena

Sa sadnjom rajčica nema žurbe. Kad se na njima pojave samo listovi kotiledona, još nije vrijeme za presađivanje.

Također se ne isplati kasniti i čekati da rajčice budu stare 4 tjedna.

Obično se mogu presaditi nakon otprilike 2 tjedna od nicanja. Ali bolje je ne gledati previše u kalendar, već uzeti u obzir razvoj sadnica. Optimalno je brati kada klica već ima dva prava lista i duljine je 3 cm.

Puno vode nakon presađivanja

Ovo je štetno samo za presađene sadnice. Pretjerano zalijevanje dovodi do gljivičnih bolesti i crne noge ako se tlo stalno ne suši.

Sunce

Sadnice bi se nakon traumatičnog pikiranja trebale naviknuti unutar tjedan dana.

Za to vrijeme drži se na istom mjestu ili još bolje u laganoj sjeni. Klice se moraju ukorijeniti i oporaviti kako bi ponovno počele apsorbirati hranjive tvari i ponovno pokrenuti nekadašnje metaboličke procese u tkivima. Svijetli sunčani prozor nije mjesto za još uvijek slabe rajčice. Zrake ih mogu spaliti.

Ranije smo vam rekli kako napraviti savršenu mješavinu za sadnice.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki