7 savjeta stručnjaka kako spriječiti da se stjenice ikada pojave u vašem domu

Problem sa stjenicama u posljednje vrijeme sve je intenzivniji. Počevši od Pariza, postoji intenzivna zabrinutost zbog širenja parazitskih insekata iu drugim zemljama, poput Grčke. Nitko se ne želi suočiti sa zaraznom bolešću uzrokovanom ugrizom stjenica i većina traži načine kako spriječiti, tako i liječiti problem.

David Rubin, stručnjak za proizvode u The Sleep Doctoru i certificirani trener spavanja, dijeli neke od svojih savjeta za sprječavanje stjenica, kao i nekoliko savjeta o tome što učiniti ako ih već imate u svom domu.

Kako spriječiti pojavu stjenica u vašem domu

Evo sedam Rubinovih savjeta za sprječavanje stjenica i stvaranje neugodnog okruženja za nametnike.

1. Održavajte svoju posteljinu što je moguće čišćom

“Stjenice se mogu brzo razmnožavati. Svrbež i oticanje od njihovih ugriza je nešto što svakako želite izbjeći. Najbolji način da to postignete je održavati svoj dom čistim, a posebno svoju posteljinu,” kaže Rubin. Plahte treba prati tjedno i sušiti u sušilici na visokoj temperaturi ili glačati kako bi se smanjila mogućnost pojave stjenica.

2. Postavite štitnike na madrace i jastuke

Rubin preporučuje nabavku štitnika ne samo za madrac, već i za jastuke. “Dodatna prednost je što će vas zaštititi od alergija i drugih iritacija kože, jer možete prati zaštitnu futrolu onoliko često koliko je potrebno”, kaže Rubin.

3. Riješite se nereda

Nered u vašem domu može biti skriveno leglo stjenica, napominje Rubin. Pobrinite se da često čistite mjesta na kojima ima najviše nereda u vašem domu.

4. Redovito pomesti i brisati podove

Važno je redovito čistiti podove kako biste spriječili pojavu stjenica u vašem domu. Idealno bi bilo da područja s najvećim prometom čistite dva puta tjedno (ili češće), a ostala područja barem jednom tjedno.

5. Ne zaboravite očistiti i madrac

Osim čistih podova, čišćenje madraca također je važna preventivna mjera protiv stjenica. “Ne zaboravite šavove i ukrase”, naglašava Rubin. Vaš madrac ne treba često čistiti. Najbolje ju je usisati jednom u šest mjeseci. Ako ste zabrinuti zbog stjenica trebali biste ga čistiti češće.

6. Ako ste putovali, odmah provjerite svoju prtljagu i odjeću

Prva stvar koju trebate učiniti nakon putovanja je provjeriti sve stvari koje ste ponijeli sa sobom kako biste bili sigurni da se u vaš dom nisu unijele stjenice. “Potražite parazitske insekte koji se kreću, školjke, mala bijela jaja stjenica ili smeđi/crveni izmet koji su možda ostavili”, kaže Rubin.

7. Isto vrijedi i za rabljeni namještaj prije nego što dođe u vaš dom

Prije nego što kupite i u svoj dom unesete rabljeni namještaj, prvo biste trebali provjeriti stjenice. “Rabljeni kauč može izgledati kao nov, ali prvo se uvjerite da ne izaziva glavobolju stjenica”, napominje Rubin.

Što učiniti ako imate stjenice

“Ako imate stjenice u svom domu, važno je držati ih vani što je više moguće. To se može postići prekrivanjem madraca zaštitnom navlakom, čišćenjem parom ili čak korištenjem insekticida”, ističe Rubin.

Ako još niste kupili štitnike za madrac i jastuke, sada je vrijeme da to učinite. Kada je riječ o insekticidima, Rubin kao nešto što treba tražiti na tržištu navodi sastojak “Piretrin”. “Piretrin je uobičajeni aktivni sastojak i često liječi problem. Ali uvijek morate slijediti upute i osigurati dobru ventilaciju kuće.” Također, pripazite što možete koristiti u svom domu, posebno ako imate djecu i/ili kućne ljubimce.

Konačno, angažiranje stručnjaka za dekontaminaciju da procijeni situaciju u vašem domu može biti najbolje rješenje za uporni problem. “Ovi stručnjaci mogu odabrati najučinkovitije insekticide, odgovarajuće metode čišćenja i temperaturu u vašem domu kako bi drastično smanjili problem”, kaže Rubin.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki