S početkom jeseni, kada je vrijeme žetve, mnogi vrtlari vide tužnu sliku: na granama i ispod njih nalaze se trule jabuke.
Prema riječima stručnjaka internetske publikacije BelNovosti, agronoma i krajobraznog dizajnera Anastazije Kovrizhnykh, razlog za tako neugodan fenomen je to što su stabla jabuke pogođena truleži voća.
Ova gljivica, inače, napada i kruške, šljive, trešnje i drugo drveće koje raste u vrtu.
Ove štetne spore štete ne samo u jesen, već iu proljeće. Dođu li na cvijeće, ne možete ni sanjati da ćete zametnuti plodove – cvjetovi će uvenuti, osušiti se i otpasti.
Stoga, ako želite zaštititi buduću žetvu, vrt ćete morati obrađivati u proljeće i jesen.
Ako govorimo o jesenskim mjesecima, za obradu će biti korisna 3% otopina Bordeaux mješavine.
U proljeće koristite 3% otopinu željeznog sulfata.
Slijedeći ove jednostavne preporuke, nećete morati brinuti o zdravlju svojih biljaka i velikoj žetvi.