Gut: pet navika koje ga održavaju mladim i produljuju život

Tajna dugovječnosti mogla bi ležati u trilijunima sićušnih bakterija koje žive u probavnom sustavu. Tako ćete je, prema savjetima stručnjaka, ojačati

Zdravlje crijeva neraskidivo je povezano s imunološkim sustavom i našim mentalnim zdravljem. Međutim, ima istu ulogu u postizanju dugovječnosti. Na crijevni mikrobiom, sastavljen od trilijuna bakterija, utječu vanjski čimbenici, poput prehrane i stresa, ali i cirkadijalni ritam.

“Svi mi imamo raznoliku mješavinu tipova bakterija, koje čine naš individualizirani crijevni mikrobiom. Glavna uloga ovih mikroorganizama je probaviti hranu i zaštititi nas od patogena koji uzrokuju bolesti – i to dugoročno.” objašnjava dr. Macarena Staudenmaier.

Međutim, smatra se živim organizmom koji se mijenja iz dana u dan. Stoga slijedite savjete u nastavku kako biste svoje godine proživjeli u najboljem mogućem zdravlju.

Konzumirajte fermentiranu hranu

Korejski kimchi, kiseli kupusthe kiseli krastavci i jogurt s kožom jačaju crijevnu mikrofloru, a pridonose i jačanju imunološkog sustava. The fermentirani proizvodi donose ravnotežu crijevnom mikrobiomu, povećavajući raznolikost mikroba u crijevima. Također možete napraviti vlastite domaće staklenke tako da povrće – poput nasjeckane mrkve, crvenog ili zelenog kupusa – ostavite u slanoj vodi oko dva tjedna.

Povežite se s prirodom

Prednosti uzemljenjaodnosno hodati bos vani u prirodi, mogao bi se proširiti i na cjelokupno zdravlje crijeva. Naravno, to nije potrebno, jer samo vrtlarstvo i kontakt sa tlom mogu pružiti ove prednosti: “Tlo je bogato aktivnim mikrobima, tako da podržavate zdrav crijevni mikrobiom” ističe dr. Macarena Staudenmaier. Istraživači su prethodno otkrili da oni koji žive u urbanim područjima imaju manje aktivne crijevne mikrobe od onih koji žive u ruralnom okruženju.

Obogatite svoj doručak prebioticima

Prvi obrok u danu trebao bi nas napuniti energijom i također ojačati rad crijeva: “Prebiotici služe kao izvor hrane za ‘dobre’ crijevne bakterije, podržavajući njihov rast i aktivnost” napominje dr. Macarena Staudenmaier. Voće, poput banane i jabuke, dobar je izvor dijetalnih vlakana i prebiotika, kao i cjelovite žitarice.

Povećajte unos vlakana

The zeljekao što su rotkvice i rukola, ali i povrće iz skupine Cruciferae, kao što su prokulice, bogate su antioksidansima i doprinose zdravlju crijeva: “Kada unesete ovu vrstu hrane u crijeva, pomažete u održavanju uravnoteženog i raznolikog mikrobioma” potvrđuje dr. Macarena Staudenmaier. Pokušajte jesti hranu svih duginih boja.

Jedi čokoladu!

Ali ne bilo koju čokoladu, jer se mliječna čokolada ne preporučuje za zdravlje crijeva. Nasuprot tome, tamna čokolada je bogata prebiotičkim vlaknima koja pomažu u održavanju zdravlja crijeva. “Prebiotici povećavaju crijevnu pravilnost, podržavaju prirodnu obranu tijela, poboljšavaju apsorpciju minerala i energetsku ravnotežu” dodaje dr. Staudenmaier. Preferirajte one koji sadrže najmanje 70% kakaa.

Pročitajte također:

Gut: Šest znakova koji “vrište” da postoji problem – Što učiniti

Crijeva: Što jesti da bi radila kako treba – Pet namirnica koje su “zabranjene”

Četiri razloga zašto gastroenterolozi žele da češće jedemo ovaj protein

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki