Ovo omiljeno jelo u svojoj najtradicionalnijoj verziji. Masline i mljeveno meso od dva različita mesa daju mu autentični smirnski karakter. Ako ih niste probali s maslinama, ne znate što propuštate.
od strane Dine Nikolaou
Spreman za 45′
Materijali
250 g mljevene junetine (plećka)
250 gr. mljevena ovčetina
3 češnja češnjaka, otopljena
1 kutija slatki kumin
100 ml crnog vina
3 kriške starih krušnih mrvica
maslinovo ulje za prženje
svježe mljeveni crni papar
sol
Za umak
500 gr. zrele rajčice, naribane ili kutija concache rajčica
1 šalica sušene rajčice, nasjeckane
2 žličice od juhe maslinovo ulje
1 žličica slatki šećer
1½ sp. zelene masline, očišćene od koštica, nasjeckane
svježe mljeveni crni papar
sol
Postupak
U veću zdjelu stavite mljeveno meso, češnjak, kumin, 2 žličice. juha maslinovo ulje, sol i papar. U drugoj posudi namočite kriške kruha u vino 2-3 minute, dobro ih ocijedite i dodajte u smjesu od mljevenog mesa.
Smjesu dobro mijesiti 4-5 minuta dok ne postane jednolična. Dok god ga mijesite, redovito namačite ruke u vino, kako bi smjesa postupno upijala vlagu i postajala još rahlija. Oblikovati malo veće i duguljaste polpete (oko 30g svaka).
Ulijte puno maslinovog ulja u veliku neprijanjajuću tavu, dok razina ne dosegne 3 cm. Zagrijte ga na srednje jakoj vatri i kad zagori, pržite suzukakije u serijama, 4-5 minuta, redovito ih okrećući, dok ne zarumene. ravnomjerno porumeni. Svaki dio ocijedite na upijajućem kuhinjskom papiru.
Umak: Naribane rajčice, sušene rajčice, maslinovo ulje, šećer, masline, sol i papar staviti u duboku šerpu i kuhati 10′. Dodajte suzukaki i nastavite kuhati 4-5 minuta. Poslužite uz rižu ili pire krumpir.
časopis za masline.gr