Znanstvenici: To je ono što uzrokuje glavobolje i migrene

je najčešći tip, ali njegov točan uzrok nije otkriven. Barem do sada.

Znanstveni tim iz Njemačke ispitao je snimke 50 pacijenata magnetskom rezonancijom (MR) kako bi analizirao odnos između učestalosti glavobolja, bolova u vratu i bolova u mišićima.

Pogledajte više:

Što uzrokuje migrenu?

Znanstvenici su se posebno usredotočili na trapezaste mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i vode do glave i lopatica, izvijestio je The New York Post.

Istraživači su otkrili da oni koji pate od tenzijskih glavobolja i migrena pokazuju veću napetost na tim mišićima

Drugim riječima, glavobolje su doslovno rezultat bolova u vratu.

Skeniranje magnetskom rezonancijom koje su proveli istraživači pokazalo je da su sudionici studije, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, također pokazali više razine nelagode u vratu, što ukazuje da su oni bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala vrata – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i – može biti povezana s migrenama.

Naši nalazi podupiru ulogu mišića vrata u patofiziologiji primarne glavoboljerekao je Dr. Niko Solmann, dodajući da tretmani usmjereni na mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu i glavobolje.

Pogledajte više:

Liječenje migrene

Dr. Solman primijetio je da neinvazivne mogućnosti liječenja koje izravno ciljaju na mjesto boli u vratnim mišićima — poput masaže ili — mogu biti mnogo učinkovitije i sigurnije od lijekova.

Oboljelima od migrene preporučuje se pregled kod obiteljskog liječnika i neurologa, koji će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje.

Osobe koje pate od migrene također se savjetuju da dovoljno spavaju, smanje stres, pravilno se hrane i izbjegavaju druge situacije koje mogu utjecati na pojavu njihovog stanja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki