Kako pripremiti gnojivo za sobne biljke: učinkovito i sigurno

Sobne biljke trebaju povremeno hranjenje, a morate razumjeti obilje dodataka prehrani.

Kad nema želje da se ulazi u detalje, ostaje samo koristiti provjerene narodne recepte koji se pripremaju od otpadaka hrane.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, rekla nam je kako pripremiti gnojivo bez napuštanja doma.

1. Ljuske jaja

Vrijedan je proizvod i izvor kalcija i fosfora. Da biste je koristili kao gnojivo, školjku prelijte litrom vode, ostavite nekoliko dana, a zatim je zalijte. Prikladne su samo ljuske svježih jaja, a ne kuhana.

2. Rižina voda

Za hranjenje koristite vodu preostalu nakon kuhanja žitarica. To je stimulans rasta, način poboljšanja strukture tla i zaštite od štetnika.

Cvijeće
Fotografija: © Belnovosti

3. Talog kave

Koristi se ne toliko kao gnojivo, već kao sredstvo za labavljenje tla. Kaže se da talog kave sadrži nešto dušika.

4. Kora od banane

Sadrži kalij, kalcij, fosfor, magnezij. Kora se prelije toplom vodom i ostavi nekoliko dana. Dobivena infuzija koristi se za navodnjavanje.

5. Kora krastavca

Kora svježih krastavaca koristi se za zaštitu od insekata. Potrebno ga je odrezati, napuniti vodom, zatvoriti posudu poklopcem i ostaviti pet dana.

Dobivena infuzija se filtrira i koristi za prskanje oštećenih biljaka.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki