Valunzi u menopauzi mogu ukazivati ​​na veći rizik od ove bolesti

Nova istraživanja pokazuju kako valovi vrućine i noćno znojenje mogu ukazivati ​​na veći rizik od Alzheimerove bolesti.

Ova studija baca svjetlo na to kako simptomi menopauze poput valunga mogu objasniti zašto žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest.

Otkrili su da se Alzheimerova bolest može vidjeti u očima

Žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest nego muškarci. Iako još ne znamo točno zašto su žene odgovorne za većinu slučajeva, prethodna su istraživanja proučavala vezu između menopauze i Alzheimerove bolesti, uključujući jednu studiju objavljenu ranije ove godine koja je otkrila da rana menopauza može povećati rizik. Sada novo istraživanje pokazuje kako uobičajeni simptom menopauze, valovi vrućine, mogu ukazivati ​​na veći rizik od Alzheimerove bolesti.

Studija predstavljena na godišnjem sastanku Društva za menopauzu 2023. u Philadelphiji ispitivala je jesu li valovi vrućine povezani s nepovoljnim biomarkerima ili znakovima Alzheimerove bolesti. Ova se studija nadovezuje na prethodna istraživanja o vezi između valunzima i zdravlja mozga, uključujući jednu studiju iz 2022. koja je otkrila da ljudi koji dožive valunge obično imaju više hiperintenziteta bijele tvari, moždanog biomarkera koji je povezan s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Nova studija ispitala je vazomotorne simptome – ili valunge i noćno znojenje – kod 248 osoba s maternicom i barem jednim jajnikom u dobi od 45 do 67 godina. Sudionice su bile ili u kasnoj perimenopauzi ili u postmenopauzi.

Istraživači su otkrili da žene koje dožive valunge, posebno one koji se javljaju tijekom sna, mogu imati veći rizik od Alzheimerove bolesti. Također su otkrili da je veći broj valunga tijekom spavanja povezan s povećanom vjerojatnošću Alzheimerove bolesti.

Kako su valovi vrućine povezani s rizikom od Alzheimerove bolesti

Valunzi su čest simptom menopauze koji se javlja kao posljedica neravnomjerne ili smanjene proizvodnje estrogena. Naleti vrućine noću nazivaju se noćnim znojenjem, au ovoj studiji to je povezano s niskom vrijednošću biomarkera zvanog amiloid B 42/20, što ukazuje na veći rizik od Alzheimerove bolesti.

Veza između valunga tijekom spavanja i Alzheimerove bolesti može ukazivati ​​na to da poremećaji u obrascima spavanja mogu pridonijeti riziku od Alzheimerove bolesti. Alternativno, estrogen ima neuroprotektivne učinke i njegov pad može utjecati na zdravlje mozga.

Istraživanja pokazuju da je Alzheimerova bolest prvenstveno uzrokovana smanjenim metabolizmom moždanih stanica i povećanom upalom. Pad estradiola (estrogena), pogotovo ako je brz, predstavlja pad (staničnog metabolizma) u mozgu, zbog čega se hormonski pad povezuje i s valovima vrućine i s Alzheimerovom bolešću.

Zašto su žene u većem riziku od Alzheimerove bolesti

Iako se kod muškaraca također razvija smanjena hormonska potpora tijekom vremena – smanjenje testosterona, na primjer – pad hormona kod žena je strmija krivulja, pa je pad brži, uzrokujući smanjenje potpore moždanih stanica koje je ozbiljnije nego što je obično slučaj s muškarcima. Međutim, važno je napomenuti da postoje mnogi drugi uzroci Alzheimerove bolesti, tako da je ovo samo jedan faktor.

Postoje mnogi drugi čimbenici rizika, uključujući dijabetes, visoki krvni tlak, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), poodmaklu dob, sjedilački način života, loš san, nezdravu prehranu i genetske čimbenike rizika koji su također povezani s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti .

Ova je studija otkrila vezu između pojave valunga i povećanog rizika od Alzheimerove bolesti, no potrebno je više longitudinalnih studija kako bi se pobliže ispitao odnos između smanjene razine estrogena i rizika od Alzheimerove bolesti. Iako je korelacija važna, ne znači uvijek da je ona “uzrok” bolesti.

Ipak, ova studija koja naglašava moguću vezu između noćnih valunga i rizika od Alzheimerove bolesti naglašava važnost sna i estrogena za rad mozga. Važno je prepoznati ovaj rizik, kao i druge fizičke, okolišne i genetske rizike Alzheimerove bolesti, te biti proaktivan. Hormonska terapija u menopauzi ne samo da može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, već i potencijalno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Menopauza: Što trebamo znati i što možemo učiniti da si pomognemo

Ovi rezultati sugeriraju da bi se sve žene koje ulaze u perimenopauzu ili menopauzu trebale posavjetovati sa svojim liječnicima o svojim čimbenicima rizika za kognitivni pad kako bi raspravile najbolji plan za sprječavanje kognitivnog pada.

Učenje o svim rizicima povezanim s Alzheimerovom bolešću pomaže u učenju načina kako je spriječiti, kaže dr. Ross. Raznolika i zdrava prehrana slična mediteranskoj prehrani, vježbanje 150 minuta tjedno, smanjenje unosa alkohola, nepušenje, spavanje sedam do osam sati noću i prakticiranje svjesnosti smanjit će rizik od kroničnih zdravstvenih problema i rizik od Alzheimerove bolesti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki