Posno jelo, koje će osvojiti i one najzahtjevnije.
od strane Dine Nikolaou
Spremno za 1:25′
Materijali
2 srednja slatka krumpira
2 srednje repe
500 gr. bundeva očišćena
4 srednja krumpira
2 žličice žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica slatki origano, suhi
sol, svježe mljeveni papar
Za umak
40 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica luka nasjeckana
1 režanj češnjaka, nasjeckan
400 g Concasse rajčice
1 žličica slatki origano, suhi
1 grančica ružmarina
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200oC na zraku. Ogulite i operite batat, repu, bundevu i krumpir. Narežite ih na tanke ploške uz pomoć mandoline, a inače vrlo oštrim nožem, pazeći da sve ploške budu iste debljine.
Svo povrće stavite u zdjelu, poškropite ga s pola maslinova ulja, posolite i popaprite te rukama dobro promiješajte. Stavite preostalo maslinovo ulje u manju zdjelu, dodajte origano i ostavite sa strane.
Za umak: Zagrijte maslinovo ulje u tavi koja se ne lijepi. Dodajte luk i pirjajte 3-4 minute uz stalno miješanje. Dodajte češnjak, rajčice, origano, ružmarin, sol, papar i promiješajte. Kuhajte 15 minuta na laganoj vatri dok se umak ne zgusne i ostane na ulju.
Umak izlijte u vatrostalnu posudu. Počnite slagati povrće na vrh, izmjenjujući boje i vrste, pazeći da napola pokriva jedno drugo. Na kraju kistom premažite cijelu površinu maslinovim uljem koje ste ostavili sa strane.
Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u pećnici 25-30 minuta. Uklonite aluminijsku foliju i nastavite peći 15 minuta dok površina povrća ne porumeni. Ratatouille poslužite topao, posipajući svježe mljevenim paprom.
časopis za masline.gr