10 zanimljivih činjenica o šampanjcu koje će vas iznenaditi

Tko ne riskira, ne pije šampanjac. Trebao bi saznati više o njemu.

1. Pjenušac?

Svaki šampanjac je pjenušavo vino, ali se samo vina iz Champagne mogu službeno zvati šampanjcem.

2. Berba se odvija krajem rujna ili početkom listopada. Prva preša proizvodi najbolja pića, a druga – šampanjac bez određene berbe.

3. U roku od dva do tri tjedna, budući šampanjac prolazi kroz fermentaciju, koja se odvija u posebnim bačvama ili hrastovim bačvama. Najvažniji element proizvodnje šampanjca je miješanje pravih sorti i berbi.

čaša za vino

U gotovu smjesu dodaju se šećer i kvasac, što uzrokuje daljnju fermentaciju. Kako bi se zaustavio ugljični dioksid (a time i stvaranje mjehurića), vino se puni u boce i zatvara privremenim čepom.

4. Sljedeći korak je staviti boce na posebne police i postupno ih rotirati. Kao rezultat, talog enzima taloži se u vratu. Da bi ga se riješili, vrh boce se uroni u fiziološku otopinu, zbog čega se smrzne. Ugljični dioksid istiskuje talog iz boce.

5. Količina šećera od trske i vina dodanih u bocu određuje hoće li određeni šampanjac biti suh ili sladak. Proces proizvodnje završava zatvaranjem boce odgovarajućim čepom. Vrijedno je napomenuti da boce šampanjca moraju izdržati pritisak do šest atmosfera.

6. Stručnjaci se prepiru o pravom ocu šampanjca. Jedno je sigurno – bio je religiozan. Vjerovalo se da je tvorac ovog pića bio benediktinac Pierre Perignon. Legenda kaže da je prilikom prvog ispijanja pića Perignon pozvao svoje drugove riječima: “Pijem zvijezde!”

7. Čini se da Champagne nije baš dobra regija za proizvodnju vina – prilično oštra zima, proljetni mrazevi, oceanski vjetrovi i niske prosječne godišnje temperature.

Njegove prednosti su valoviti teren koji smanjuje temperaturne promjene i daje vlagu i kredasto tlo. Zahvaljujući tome, sunčeve zrake se reflektiraju na plodovima, a toplina akumulirana tijekom dana zagrijava biljke noću.

8. Da bi šampanjac stigao do kraljevskih stolova, morao je dobiti odgovarajuću marketinšku podršku. Osigurala ju je barunica Jeanne de Thierzy, koja je bila poznata po svom promiskuitetnom načinu života.

Otac Perignon ju je uz veliki otpor oslobodio grijeha, a barunica mu se odlučila odužiti. Uskočila je u krevet sa slavnim maršalom u zamjenu za slanje tereta šampanjca na kraljevski dvor.

9. Za šampanjac koristite zasebnu čašu – visoku, s ravnim stijenkama i dugom peteljkom. Naravno, uvijek će biti stručnjaka koji će tvrditi da se šampanjac više pjeni u ovoj čaši.

Ipak, ljubitelji ovog napitka kažu da ga je najbolje piti iz čaše u obliku tulipana jer tako intenzivnije osjetimo aromu.

10. Šampanjac treba biti u hladnjaku, može se poslužiti uz mnoga jela, a što je najvažnije, može se piti uvijek, čak i ujutro.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki