Lovci na zlato pronašli su najveće blago antičkog novca

Lovci na blago na britanskom otoku Jersey otkrili su rekordno blago najstarijeg trenutka.

Napominje se da je rekord uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kako javljaju strane novinske agencije, na dnu oceana pronađeno je neprocjenjivo blago. 38 godina nitko ga nije mogao podići i podijeliti.

Oko 1980., žena iz Jerseyja rekla je lovcima na zlato Regu Meadu i Richardu Milesu o srebrnom gumbu koji je ugledala negdje u polju.

Muškarci su otišli u polja po blago. Trebalo im je 30 godina lutanja po otocima s moćnim detektorima metala da otkriju blago.

zlato

Godine 2012. uspjeli su pronaći skrovište ispod živice na polju jednog farmera. Tisuće starorimskih i keltskih novčića zakopane su na dubini od otprilike jednog metra.

Lovci na blago sugerirali su da su ih skrivali kuriozoliti prije ofenzive vojske Julija Cezara.

Tijekom iskapanja pronađeno je približno 69 347 antičkih novčića.

U početku je njihov trošak procijenjen na 10 milijuna funti sterlinga, jer čak i najjeftiniji od njih koštaju najmanje 100 funti sterlinga.

Prema britanskom Zakonu o blagu iz 1996., nalaz je proglašen vlasništvom kraljice. Lovci na blago mogu računati samo na nagradu, ali ne i na udio u blagu.

Napominjemo da se ranije pretpostavljalo da je najveća ostava novčića pronađena u Velikoj Britaniji 1978. godine u Wiltshireu.

Ova se ostava sastojala od 54 951 bakrenog novca, koji su kovani oko 3. stoljeća pr.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki