5 najskupljih jela na svijetu. Iznenadit ćete se, ali ovdje ima i knedli.

Zašto je ovo posuđe najskuplje?

Otkrivamo glavne tajne koje određuju cijenu jednostavnih, ali najskupljih jela na svijetu.

Poširano jaje – 100 dolara za 1 jaje

Sto dolara za neko jaje? Čak i ako je poširano? Bit će malo skupo. Ali ako vam cijena odgovara, onda idemo u New York, u restoran Tocqueville (Tocqueville). Tamo doznajemo da jaje nije obično (skoro zlatno), već od kokoši Araucana. Piletinu su prije mnogo stoljeća uzgajali Araucanian Indijanci na području modernog Čilea.

Križali su kokoši koje su nosile različito obojena jaja s najboljim borbenim pijetlovima. Rezultat su velika plava jaja. Zanimljivo je da se nedostatak repa kod pijetla smatrao nedvojbenom prednošću njegovih borbenih kvaliteta (rep samo ometa borbu). Stoga su sve kokoši Araucana bez repa.

A sad o samom jelu: za 100$ na tanjuru, uz samo Araucana poširano jaje, dobit ćete par žlica talijanske kremaste riže za rižoto, te po izboru ručno rađene okruglice Njoke (s krumpirom ili sirom) ili Tagliatelle rezanci.

knedle

Sve navedeno ne košta stotinjak dolara, pa da bi opravdali cijenu, sve je po vrhu posuto crnim Périgord tartufom. Pa nije jasno što plaćaju – jaje ili tartuf. Ali na jelovniku stoji “zlatno jaje Araucane”.

Kokice od milijardu dolara

Stanovnici Chicaga (SAD, Illinois) imaju nevjerojatnu sreću. Sada, slijedeći svoju ponosnu tradiciju jedenja kokica uz gledanje filmova, mogu jesti najskuplje kokice na svijetu. Bercos milijarda Dolar Kokice – ovo je puni naziv ovog remek djela.

Što je tu tako posebno? Posebno prerađen kukuruz:

1. Danska sol, izuzetno skupa, dopremljena s otoka Lesø.

2. Brand maslinovo ulje Vermont Mljekara.

3. Vanilija Nielsen Massey.

4. Organski šećer.

5. Jestivo zlato (gdje bismo bez njega).

Trošak ovih kokica je, naravno, znatan. Cijena porcije iz kante od 4,55 litara je 250 dolara.

Pule sir – 1,275 dolara za 1 kg

Što je potrebno da se dobije najskuplji sir na svijetu? Pa, za početak, neko ekološki čisto mjesto poput srpskog rezervata prirode “Zasavica” nedaleko od grada Beograda. Idemo dalje – krava neće, pa uzimamo magarca prastare balkanske pasmine.

Daje li magarica puno mlijeka? Ne puno – litra i pol do dvije dnevno. S obzirom na to da je za izradu jednog kilograma sira potrebno 25 litara, muzt ćemo još dugo. S takvim prinosima mlijeka industrijska proizvodnja sira jednostavno je nemoguća. Ispunjeni su svi uvjeti za proizvodnju najskupljeg magarećeg sira na svijetu. Dobar tek.

Pizza Pizza Louis XIII – 8300 dolara

Čini se kao obično jelo koje jedemo gotovo svaki dan. Ipak, malenu pizzu (promjera samo 20 cm) možete probati za 8300 dolara u talijanskom gradu Agropoliju. Ne morate nikamo ići – bit će pripremljeno kod vas doma.

Dolaze dvoje ljudi, kuhar i sommelier, i spremaju ovo talijansko kulinarsko remek djelo pred vama. Zanima me dolazi li kuhar koji je smislio sastojke za pizzu sam ili ne? Tijesto za pizzu Louie XIII Pripremljeno 72 sata unaprijed.

Dalje, punjenje uključuje tri vrste kavijara i druge komponente:

– beluga (kaspijska);

– jesetra (iranska);

– “Caviale Oscietra Reale Prestigio“;

– žuti jastog”Elephas“;

– južnotalijanski škampiAcciaroli” (uhvaćen u Cilentu);

– crveni jastog”Palinurus Elephas“;

– Australska ružičasta solMurray Rijeka“;

– buffalo mozzarella sir.

Zatim je sve to začinjeno elitnim konjakom”Louis XIII“od Ramy Martina (usput, naziv pizze dolazi od imena ovog konjaka), šampanjca i rakije. Dakle, pizza se ispostavlja kao niskoalkoholna – dajte je djeci u malim količinama.

Plave knedle – 2400 dolara za 8 komada

Pa smo čekali. Popis najskupljih jela na svijetu uključuje čisto ruske knedle. Neki, međutim, tvrde da je ime ovog izdašnog popularnog jela strano i da nam je došlo od Ugro-Finaca. Povezano s njihovim sličnim jelom “pelnyan”. Pa nije u tome stvar.

Njujorški restoran “Golden Gate” poziva vas da uživate u okruglicama, pa čak i plavcima. Osam knedli u jednoj porciji koštat će 2400 dolara. Ne zna se kako je Amerikancima, ali za ruske standarde 300 dolara za jednu knedlu bilo bi malo skuplje.

Bilo bi lijepo da ih oblože jestivim zlatom, ili da im daju bocu super votke, ili nešto slično, kako to obično biva s posuđem po ovoj cijeni. Ali ne – tijesto su omotali mljevenom svinjetinom, lososom, govedinom i nazivaju ga najskupljim okruglicama.

A njihovu plavo-zelenu boju daje prisutnost svjetleće ribe i baklje inćuna u nadjevu. Ova je riba, naravno, skupa, ali ne toliko skupa da košta 2400 dolara za pola tuceta okruglica, čak i plavih.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki