Liječnik otkrio što vam se dogodi ako popijete kavu na vrućini

Ljeto je, toplo je, ali to nije razlog da se kavopije odreknu svoje navike da dan započnu tonikom.

Novih 20 za ispijanje kave natašte

Naprotiv, zbog nedostatka tonusa po vrućem vremenu, stalne žeđi, pa čak i ljetne nesanice, ljudi bi po vrućem vremenu mogli i češće posezati za kavom. Ali čemu ova navika vodi?

Ruski liječnik Oleg Peruškin prokomentirao je opasnosti kofeina u vrućim danima za neke kategorije ljudi, a posebno kako on utječe na krvni tlak. Uzimanje u toplini dovodi do nepovoljnih promjena s krvlju.

“Ako osjetite žeđ kad ustanete, nemojte žuriti posegnuti za omiljenim pićem s kofeinom. Najbolja opcija za gaženje žeđi je obična voda koja nije gazirana.

No, slatke sokove, gazirana pića, smoothieje i ostale delicije najbolje je ostaviti za navečer, kada je svježije”, kaže stručnjak. Također savjetuje da se kava ne pije po vrućini.

Nutricionistica je otkrila kada je najbolje vrijeme za ispijanje kave

Prema dr. Perkushinu, pića sa svijetlom aromom i bogatim okusom ugodnija su za piće tijekom hladnog dana. No, ljeti kofein može uzrokovati naglo pogoršanje zdravlja.

Kao što je primijetio terapeut, na vrućini, nakon male šalice espressa, ne mogu doći do najpovoljnijih promjena u dobrobiti.

Tlak najčešće raste nakon konzumacije pića i može porasti do vrijednosti iznad 150/90. Također, kofein na vrućini može ubrzati rad srca, izazvati drhtanje ruku i laganu vrtoglavicu.

Učinak će biti slabiji ako popijete ohlađeno piće s kofeinom poput frapea. No prisutnost kofeina u njemu ne čini ga potpuno sigurnim za zdravlje, podsjeća stručnjak.

“Ako nemate značajnijih problema sa srcem ili krvnim žilama, onda ljeti možete piti kavu s mlijekom, ali ne više od 2 šalice dnevno”, kaže liječnik./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki