3 glavne faze razvoja dječje osobnosti

Svaki roditelj sanja da se slaže sa svojim djetetom kako bi ga razumio. Pokušavaju ga promatrati, pronaći mu pristup, razgovarati s njim kako trenutne okolnosti zahtijevaju.

Ali to ne funkcionira uvijek i ne daje željene rezultate. Mama i tata mogu pogriješiti u interakciji s djetetom i time mu naštetiti.

Da se sve to ne bi dogodilo, važno je da roditelji razumiju što točno dijete treba, kako vidi svijet oko sebe, koje potrebe ima. Sve ovisi o stupnju razvoja na kojem se nalazi.

0-5 godina

U ovoj dobi beba aktivno istražuje svijet. Shvaća što je empatija, uči se slagati s drugima. Nije iznenađujuće da će s vremena na vrijeme dijete imati poteškoća u komunikaciji.

Cijela stvar je u tome da mu nedostaje životno iskustvo koje bi ga moglo voditi u procesu interakcije s nekim. Dijete može biti sebično, ne slušati tuđe mišljenje, biti pri svome i zahtijevati nešto.

ruke
Fotografija: Pixabay

6-12 godina

U ovoj dobi svako dijete počinje shvaćati da se ne mogu zadovoljiti sve njegove želje. Bit će mali princ samo za svoju baku koja je spremna ispuniti sve njegove hirove i udovoljiti im.

Dijete će s vremena na vrijeme imati problema s komunikacijom, zbog čega njegovo psihičko stanje neće biti na zavidnom nivou. Bit će deprimiran činjenicom da se nekome ne sviđa, da netko ne želi s njim komunicirati.

13-19 godina

Dijete više nije takvo, ono postaje tinejdžer koji traži svoje mjesto u životu. Pokušava se prilagoditi okolini, prilagoditi društvu i postići međusobno razumijevanje s onima koji su mu važni.

Zbog toga otvara puno novih mogućnosti za sebe, ali se istovremeno izražava na ne najproduktivniji način. Dijete se može osvetiti prijestupnicima, a može privući pozornost na sebe čineći nešto nedostojno.

U svakoj od navedenih faza djetetovog odrastanja mora se promijeniti ponašanje njegovih roditelja. U tom slučaju s njim uvijek mogu biti na istoj valnoj duljini i pronaći zajednički jezik.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki