Epidemija virusa: Što savjetuju pedijatri – Kada vratiti djecu u razred

Upute za zaštitu djece i dojenčadi zbog višestrukih slučajeva koronavirusa uočenih u zajednici, ali i drugih respiratornih infekcija koje će “pratiti” jesen, donosi Udruga slobodnih pedijatara Soluna.

Pedijatri to pojašnjavaju u slučaju pozitivnog slučaja na COVID-19 kod malog djeteta, djeteta, tinejdžera ili radnika u obrazovnim ustanovama, petodnevna izolacija nije potrebna. No, kada je dijete bolesno, ostaje kod kuće (što se, usput, odnosi i na druge virusne i nevirusne infekcije). Tamo mora primiti simptomatsko liječenje i to uglavnom antipiretike i puno tekućine. Sve to nakon razgovora s nazočnim pedijatrom.

Djeca se vraćaju u vrtić ako nemaju temperaturu najmanje 24 sata i ako se osjećaju dobro. No, kako bi se izbjegao rizik od širenja, preporuča se – ako je moguće – da dojenče i malo dijete ostanu kod kuće 5 dana od pojave simptoma, dok je u slučaju djece školske dobi i učitelja korištenje maske. u školskom okruženju.

Također, prema Udruženju slobodnih pedijatara Soluna:

Brzi testovi na COVID-19, influencu, RSV, streptokok grupe A komplementarna su dijagnostička sredstva i odluku o njihovoj provođenju donosi isključivo pedijatar ovisno o anamnezi dobivenoj od roditelja i nalazu kliničkog pregleda. Ispravno liječenje virusnih (npr. gripa, COVID-19, RSV) i/ili mikrobnih infekcija (npr. streptokok skupine A) kao i pravilno primanje odgovarajućeg liječenja zahtijeva puni odnos međusobnog povjerenja i komunikacije između roditelja i pedijatara.

• Ranjive dobne skupine i visokorizični pojedinci (imunosuprimirani, kronično bolesni, trudni) koji mogu pripadati bolesnikovoj obitelji ili školskom okruženju moraju biti informirani i poduzeti odgovarajuće mjere opreza. Potrebu za cijepljenjem protiv COVID-19, gripe i (uskoro) RSV-a procjenjuje njihov ordinirajući liječnik.

• Naglašeno je strogo pridržavanje higijenskih pravila te dobro i temeljito pranje ruku. To je najvažnije sredstvo za sprječavanje svih infekcija. Također, važno je postojanje sustava za pročišćavanje zraka u školskim prostorima.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki